Poveștile clienților Innoship: Grain Trip, o brutărie ”altfel” care te poartă în jurul lumii, proiect născut 100% din pasiunea unor tineri antreprenori

Grain Trip este brutăria care te poartă în jurul lumii și care a devenit recent client al platformei Innoship. Din acest motiv, am invitat-o pe Valentina Ion, unul dintre cei doi parteneri ai afacerii, să ne spună mai multe despre povestea lor și raționamentul pentru care au ales Innoship ca partener în managementul eficient al livrărilor

Valentina se autodescrie ca având drag de pâine și călătorii. Lucrează în zona de consultanță și audit IT, având o companie care activează în acest domeniu. În paralel, ea împacă pasiunea pentru pâine cu serviciile de consultanță. Valentina a simțit de foarte devreme chemarea antreprenoriatului, fiind mai bine de 10 ani de când a părăsit lumea corporațiilor. 

Alături de Cristian Negoiță, celălalt partener care a activat în zona de consultanță financiară, au adus la viață un proiect inedit, născut 100% din pasiunea lor pentru pâine și călătorit. Așadar, te invit să faci cunoștință cu Grain Trip.

De ce Grain Trip? Care este povestea din spatele brandului?

Valentina: Ideea a venit natural, eu fiind de mult pasionată de pâine și patiserie făcute cu maia, acasă. Am studiat mulți ani acest domeniu, iar în timp, a înflorit această idee a unei brutării cu maia, în care să dăm frâu liber imaginației. 

Din momentul în care am început să ne gândim la deschiderea unei brutării, am știut că vrem să avem o brutărie… altfel, știam că vrem să avem o identitate proprie și nu doar să copiem alte modele de succes, căci aceasta este cea mai scurtă cale spre eșec. Fiind pasionată de acest domeniu, am citit în timp multe cărți, articole, care explorau posibilități nelimitate atunci când vorbim despre pâine. Căci pâinea este unul dintre cele mai vechi alimente consumate de om și practic orice țară are măcar una sau două specialități de pâine sau patiserie. Așadar, am considerat că decât să ne limităm la specificul unei țări, ar fi mai interesant să ne plimbăm în jurul lumii, spunând povești din Franța, Italia, Spania, dar și din Uzbekistan, Yemen, Danemarca sau Brazilia. Și ca pâinea să devină astfel un vehicul pentru această călătorie și un pretext pentru a descoperi gusturi cu care poate nu ne-am mai întâlnit.

Da, vedem din ce în ce mai multă deschidere a publicului spre nou, inclusiv în ceea ce privește pâinea. Căci dacă nu ai mânca aceeași mâncare în fiecare zi, de ce ai mânca aceeași pâine în fiecare zi? 

Cine sunt clienții Grain Trip? Cum arată acești cumpărători?

Valentina: În general persoane cu studii și venituri peste medie, care caută produse de calitate, făcute cu ingrediente bune și sănătoase. Credem că decizia de a pregăti toate produsele cu maia, fără a face niciun compromis, fără a folosi strop de drojdie, aditivi și amelioratori a contat foarte mult în atragerea unui public care era în căutarea unor produse de calitate.

Povestește-ne despre primii pași. Cum a apărut Grain Trip și cum s-a dezvoltat?

Grain Trip a deschis prima dată ușile în aprilie 2018, pe vremea aceea eram doar eu și partenerul meu Cristian și încă două persoane în echipă: un brutar și un coleg la vânzare. De atunci, am crescut ușor, organic, complet neforțat, ni s-a dus vorba, cum se spune “din gură-n gură”. Nu am avut buget de marketing și atunci ne-am bazat exclusiv pe calitate pentru a atrage oamenii la noi și, mai ales, pentru a îi face să revină.

Ușor, ușor, am strâns în jurul brutăriei o comunitate extraordinar de frumoasă, #peopleofgraintrip, cum le spunem noi. Brutarii au fost, din cele mai vechi timpuri, poli în jurul cărora gravitează întregi comunități și suntem bucuroși să vedem aceasta comunitate coagulată în jurul brutăriei. Weekend-urile sunt preferatele noastre, atunci oamenii sunt mai relaxați, vin la un mic răsfăț de sfârșit de săptămână cu copiii, cu cățeii, cu prietenii și e o atmosferă din care ne hrănim pentru toată săptămâna.

Pâine, patiserie și băcănie. Am avut ocazia să gust câteva produse de la Grain Trip și am rămas plăcut impresionat. Cum de reușiți să le preparați așa de bine?

Valentina: Cele mai bune ingrediente, cele mai studiate procese tradiționale urmate fără abatere și foarte, foarte multă muncă. Multă lume ne întreabă asta și se așteaptă sa răspundem că e ceva magie. Nu e nicio magie, e multă muncă, sunt ingrediente de cea mai buna calitate (și de cele mai multe ori și cele mai scumpe) și procese pe care le studiem și încercăm să le îmbunătățim în permanență. Ca în orice alt domeniu, munca este marele secret.

Despre ce este proiectul Homebakers? Ce planuri ai pentru comunitatea formată recent în timpul pandemiei?

Valentina: Proiectul Homebakers a fost o surpriza uriașă pentru noi. Totul a început într-o zi în timpul carantinei din primăvară, când simțindu-ne epuizați de tot ce se întâmplă și de întrebările celor care veneau la brutărie, dacă vom mai rămâne deschiși, dacă vom mai face pâine, am făcut o postare pe Facebook, invitând alături de noi pe aceia care doresc să învețe să-și crească o maia de la zero și apoi să îșii facă singuri pâine. Astfel, am zis noi, și dacă urma să închidem pentru o perioadă, oamenii își puteau face singuri propria lor pâine.

Ne așteptam să ni se alăture câțiva oameni, poate cateva zeci, dar până a doua zi, acea postare devenise virală, avea sute de share-uri și mii de oameni au răspuns pozitiv invitației noastre. 

Pentru a putea gestiona acest val uriaș de interes pentru proiectul #paineinvremeacoronavirusului, am deschis și un grup de Facebook dedicat comunității Homebakers by Grain Trip. Astăzi acest grup are peste 5,000 de membri, care generează un volum impresionant de conținut, fac pâine, încearcă mereu să-și îmbunătățească pâinile. 

Ce s-a intamplat de la o simplă postare din primăvara este absolut formidabil și apreciem mai mult asta pentru că s-a întâmplat într-o perioadă grea pentru toată lumea, când nici noi nu ne mai regăseam motivația de a continua. Oamenii și energia lor ne-au oferit cea mai bună motivație și dacă am intrat în pandemie având alături comunitatea de la brutărie, putem spune că am ieșit din carantină cu două comunități, adăugând și comunitatea nouă de Homebakers.

În momentul de față aveți o locație fizică pe bulevardul Nerva Traian, dar și un eCommerce. Care a fost procesul de decizie în momentul în care ați hotărât să vindeți și în online?

Valentina: Proiectul Homebakers era un proiect pe care îl tot dospeam în gând de foarte mulți ani, chiar dinainte de a ne gândi să deschidem brutăria. Fiind eu însumi homebaker, visam la un loc unde să pot găsi atât informații relevante, cât și ingrediente de calitate pe care să le folosesc pentru a face pâine. Pentru că în România nu reușeam să găsesc făină bună, de obicei mă întorceam din toate vacanțele în Franța și Italia cu bagajul burdușit de făină. 

Dar brutăria a fost un proiect mult mai palpabil și atunci am hotărât să deschidem Grain Trip și am uitat de acest proiect. Iar în primăvara, când s-a coagulat această comunitate de Homebakers atât de natural, am știut că ideea aceea veche, uitată, trebuie scoasă la lumină. Am început să lucrăm la platforma Homebakers practic imediat după ce am format grupul de Facebook, conștientizând că o platformă web este mult mai potrivită pentru a putea regăsi cu ușurință conținutul pe care îl creăm pentru ei. Am lucrat printre picături la platformă, iar cu toate schimbările pe care a trebuit să le implementăm în această perioadă la brutărie a durat ceva mai mult decât ne așteptam, reușind să lansăm platforma www.homebakers.graintrip.com abia acum două săptămâni.

De ce ați ales să utilizați Innoship pentru managementul livrărilor?

Valentina: O mare dorință pe care am avut-o a fost să putem livra atât în țară, cât și în Europa, căci am descoperit că membrii comunității noastre sunt de pe tot mapamondul. 

Innoship ni s-a părut o opțiune foarte bună pentru a putea integra în platforma Homebakers serviciile mai multor curieri și pentru a selecta pentru noi cele mai bune variante de transport, mai ales că prin specificul platformei, coletele pe care le trimitem sunt de valoare mică și greutate mare, ceea ce e foarte problematic, căci acestea sunt datele pentru variante de transport foarte scumpe relativ la valoarea coletului.

Cum se întâmpla procesul de livrare înainte de Innoship?

Valeintina: Procesul, înainte de Innoship, presupunea introducerea manuala a AWB-urilor, chemarea curierului, urmărirea coletului, șamd. Acum totul este mult mai simplu, Innoship fiind integrat cu platforma de ecommerce, se exportă comenzile pe o zi, iar Innoship folosește algoritmul său magic pentru a selecta cel mai bun curier, care este notificat automat de faptul că are de ridicat un colet de la noi. 

În final, care sunt cele mai relevante 3 aspectele din cadrul platformei Innoship pe care le recomanzi ownerilor de magazine online?

Valentina: Dacă ar fi să aleg trei aspecte pe care să le recomand mai departe către proprietarii de magazine online, aș menționa:

  • Integrarea serviciilor mai multor curieri;
  • Generarea automată a AWB-urilor;
  • Notificarea automata a curierilor. 

Aceste aspecte sunt lucruri care nouă la Grain Trip ne fac viața mult mai ușoară.