3 modalități prin care un agregator de curierat te ajută să-ți optimizezi business-ul

Fie că ești un startup de eCommerce sau un retailer bine stabilit în piață, cu o strategie de vânzare multi-channel, știi deja că cel mai valoros lucru pe care îl poți oferi clienților tăi este o experiență excepțională.

Experiența clientului este cartea ta de vizită în lume și îți definește afacerea și succesul.

Agenția de consultanță Gartner definește managementul experienței clientului ca fiind “metoda de a proiecta și reacționa la interacțiunile clienților pentru a le îndeplini sau depăși așteptările, ducând astfel la o mai bună satisfacție a clientului, loialitate și susținere a brandului.”

În eCommerce, experiența clientului se rezumă, în mare parte, la cât de ușor se desfășoară procesul de comandă și livrare. Deși este o singură verigă a unui lanț destul de complex, livrarea către clientul final influențează o multitudine de aspecte ale business-ului tău, începând de la satisfacția clientului, costul și timpul de livrare.

Livrarea produselor tale reprezintă peste 53% din costurile totale de transport, ceea ce înseamnă că orice ineficiență în livrarea finală crește costurile și erodează profitabilitatea afacerii tale!

Cum poți să-ți optimizezi afacerea prin  eficientizarea livrărilor și de ce este important  să folosești un agregator de curierat pentru a obține cele mai bune rezultate? Îți oferim trei motive:

  1. Multiple API-uri de curierat la un click distanță

Fie că lucrezi cu un partener de livrare sau mai mulți, știi deja cât de complex și consumator de timp poate fi procesul de implementare și interfațare cu sistemele software ale companiilor de curierat.  Iar cu cât numărul partenerilor este mai mare, cu atât gradul de dificultate crește, iar necesarul resurselor este mai ridicat.

Pe piețele de eCommerce mature, cum sunt de exemplu Marea Britanie, Spania, Portugalia sau Germania, utilizarea platformelor software care facilitează accesul rapid la întreaga piață de curierat express reprezintă un standard și cea mai bună soluție, atât din perspectivă tehnică, cât și financiară.

Un agregator de curierat îți oferă un singur canal de comunicare cu partenerii tăi de business de pe segmentul de curierat cu care ai un contract comercial și chiar către alți potențiali parteneri, locali sau internaționali, totul la o apăsare de buton distanță. Ca retailer online sau multichannel vei face o singură interfațare cu platforma agregatorului, iar apoi, ori de câte ori vei avea nevoie să adaugi un partener în ecosistemul tău de business, o vei putea face simplu, din câteva click-uri. 

Unul din beneficiile majore ale unui agregator de servicii de curierat este reprezentat de faptul că este deja conectat cu cele mai populare soluții de eCommerce, ERP sau WMS. În cazul în care vei dori o implementare directă cu API-ul agregatorului, trebuie să te aștepți că vei avea cea mai rapidă implementare posibilă și va dura maximum cinci zile cu tot cu procesul de testare, versus implementarea directă un curier care poate dura de la două săptămâni pentru un curier local pană la o luna în cazul unui curier global internațional.

Ce înseamnă acest lucru pentru afacerea ta?

  • Simplificarea costurilor de implementare și interfațare cu noi companii de curierat;
  • Reducerea timpului de implementare și reducerea complexității operațiunilor;
  • Reducerea costurilor de mentenanță;
  • Flexibilitate atunci când vine vorba de integrarea de noi parteneri locali și internaționali, ceea ce se traduce într-o lansare mai rapidă pe piețele internaționale.

Mai puțin de 20% din magazinele online din România livrează către alte piețe, însă tot mai mulți retaileri afirmă că doresc să își extindă afacerea la nivel internațional. Un agregator de curierat îți poate facilita accesul la potențiali parteneri care să te ajute în procesul de expansiune pe alte piețe, astfel încât să fii sigur că le poți oferi clienților un serviciu la standarde de calitate ridicată.

  1. Optimizarea business-ului prin procese de livrare eficiente

Știai că 61% dintre clienții care fac achiziții online vor continua să cumpere de la același retailer, dacă experiența de livrare a fost una pozitivă? În timp ce în magazinele fizice doar 8% din produsele cumpărate sunt returnate, în cazul magazinelor online acest procent crește la 25%. Iar în cazul în care o comandă nu este livrată la timp, șansele de retur cresc de 6 ori.

Rolul unui agregator de curierat nu este doar acela de a-ți da posibilitatea să alegi un partener de livrare strict în funcție de cost, ci și de a te ajuta să înțelegi cum performează partenerii tăi într-o anumită zonă geografică, pe categorii de colete, tipuri de servicii – next day, livrare în puncte fixe, livrare urgentă – pentru ca tu să poți lua decizii rapid, informat, având la îndemână date concrete.

De asemenea, poți seta reguli specifice, definite pe specificul business-ului tău, dar și alerte interne pentru discrepanțe în procesul de livrare, timpii de livrare sau calitatea serviciului.  

Iar dacă vrei să faci proiecții de business și să afli cum ar impacta afacerea ta alegerea unui alt partener sau adăugarea unui nou partener pentru anumite tipuri de livrări sau puncte geografice, ai la îndemână un instrument care te poate ajuta să faci acest lucru.

Îți vom da un exemplu concret al unui retailer care are 375 comenzi în ultimele 30 de zile. Folosește 3 curieri și își dorește să aloce comenzile cu o pondere a deciziei de 80% pentru preț și 20% pentru calitate. Clientul a declarat că este dispus să plătească maximum 60% în plus față de prețul minim pentru o calitate mai bună.

În condițiile date, performanța maximă a serviciului de livrare pentru acest client este de 91,79%.

Capacitatea de analiză și interpretare a unor volume mari de date pe care un agregator de servicii de curierat o are, îți va putea simula în timp real impactul schimbarilor de strategie. Astfel, dacă vei dori să iei în calcul 80% din ponderea de alocare în zona de calitate, atunci vei putea obține o performanță de 99.1% cu un cost unitar de 2.23 RON, reprezentand +16,62%.

  1. Vizibilitate pe tot procesul de livrare

Astăzi, vizibilitatea este mai importantă ca oricând, atât din perspectiva consumatorului, cât și a retailerului.

De aceea, un agregator de curierat este soluția optimă pentru a avea o imagine de ansamblu completă asupra întregului proces de livrare. Ai la dispoziție un întreg ecosistem care îți prezintă ce se întâmplă cu afacerea ta în fiecare moment: cât este on-time delivery, care este rata de retur, care este rata de cash on delivery. Știind cât de rapid îți sunt rambursați banii încasați de la clienți, poți să-ți optimizezi cash flow-ul și să îți planifici finanțele, bazându-te pe informații pertinente. În acest fel, tu îți poți alege partenerul potrivit, care să răspundă cel mai bine nevoilor tale de business și poți vedea unde sunt acele puncte critice unde ar trebui să îmbunătățești procesul de comunicare cu clientul.

Bonus – Reducerea amprentei de CO2

Consumatorii sunt tot mai atenți la componenta de sustenabilitate și tind să aleagă tot mai des branduri și servicii care au un impact mai redus asupra mediului, fiind dispuși chiar să plătească mai mult pentru acest lucru.

Un agregator de curierat te va ajuta să răspunzi acestui deziderat al clienților și să reduci amprenta de carbon a operațiunilor tale, atât prin diminuarea ratei de retur, odată cu creșterea calității serviciilor și apoi, prin alegerea acelor parteneri de livrare care au huburi mai apropiate de zonele unde se află clienții tăi. Un hub mai apropiat de punctul de destinație înseamnă rute optimizate și utilizare de vehicule de transport speciale pentru activitățile de curierat, care au un consum de combustibil redus și deci, emisii de CO2 reduse.

Innoship este agregatorul de servicii de curierat numărul 1 din România

La nici 8 luni de la investiția de tip Seed, suntem agregatorul de servicii de curierat numărul 1 din România, cu peste 35,000 de comenzi zilnice.

Peste 70 de companii de retail și eCommerce precum Elefant, Vivre, Zapatos sau Miniprix au ales deja Innoship si au  crescut eficiența livrărilor și profitabilitatea afacerii. Accesează  https://innoship.com/