4 avantaje ale unui magazin online care folosește mai multe servicii de curierat 

În trecut, retailerii online își puteau livra produsele cu succes folosind un singur serviciu de curierat, toți curierii oferind oarecum aceleași servicii. 

Însa, pentru E-Commerce, anul 2021 a avut ca scop oferirea celei mai bune experiențe de cumpărare posibile, iar acesta tendință va continua și în 2022. Așteptările cumpărătorilor s-au schimbat și serviciile oferite de un singur curier nu acoperă toate opțiunile si rapidiatea dorite de consumatori. 

De aceea, implementarea unei strategii de livrare cu mai mulți curieri poate oferi retailerilor online un avantaj competitiv prin îmbunătățirea experienței de cumpărare a clienților. 

Beneficiile implementării unei strategii de livrare cu mai mulți curieri

 

1. Poți compara tarifele, timpii, și opțiunile de livrare 

Tendinta pieței de E-Commerce, de a oferi o experiență cat mai facilă de cumpărare clienților, a rezultat in creșterea numărului de curieri colaboratori. Dar nu toți curierii sunt la fel de performanți în toate zonele de livrare și pentru toate tipurile de colete. In anumite regiuni sunt curieri care livreaza mai performant, iar rata de retur scade.

Afacerile care folosesc mai mulți curieri au mai multă flexibilitate, pot compara costul, perfomanta de livrare, astfel încât să se asigure că alocă fiecare comanda celui mai performant curier. 

2. Mai multă putere de negociere

Una dintre problemele pe care le întâlnești atunci când folosești un singur serviciu de curierat este că randamentul afacerii tale depinde de performanța acelui curier. Dacă, din motive diverse, curierul nu poate livra anumite colele la timp, nu poți decât să speri că va rezolva problemele pentru că schimbarea curierului poate fi un proces îndelungat. 

Implementarea unei strategii de livrare cu mai mulți curieri îți oferă mai multă putere de negociere pentru că poti evalua performanta fiecaruia in anumite zone si tipuri de livrare. Acest aspect îți permite să negociezi contracte mai avantajoase care să-ți crească performanța de livrare.

3. Flexibilitate mai mare în gestionarea retururilor

Studiile arata ca un proces de retur cat mai facil loializeaza clientii, care au încredere si mai mare sa achiziționeze de la un comerciant care le garantează satisfacția produsului cumparat.

Gestionarea retururilor este o problemă din ce în ce mai mare pentru comercianții online. 

Volumul mare de retururi asociat vânzărilor online este deseori o provocare pentru afacerile care folosesc un singur serviciu de curierat. Chiar dacă unii curieri excelează la livrarea produselor, nu gestioneaza la fel de rapid preluarea retururilor.

Folosirea mai multor curieri oferă o flexibilitate mai mare pentru retururi, permitandu-le clienților să returneze produsele chiar si in puncte fixe.

4. Oferi mai multe opțiuni de livrare

Marketplace-urile mari din România, precum eMAG și Vivre, au ridicat standardele experienței de livrare. Odată cu acomodarea la aceste noi standarde și așteptările consumatorilor au crescut. Dacă vor să fie competitivi pe piața locală, retailerii eCommerce trebuie să ofere o experiență similară de cumpărare și livrare. 

După o analiză a clienților Innoship care oferă mai multe opțiuni de livrare la checkout, putem confirma că din ce în ce mai mulți retaileri implementează opțiuni de livrare la puncte fixe. 

Unele dintre cele mai comune motive pentru abandonarea coșului sunt: 

 • Costurile ridicate ale livrării 
 • Lipsa opțiunilor de livrare convenabile 
 • Timpi de livrare prea mari  

Retailerii care oferă o mai mare flexibilitate clienților prin multiple opțiuni de livrare la checkout previn abandonul produselor înainte de finalizarea procesului de cumpărare. 

În plus, oferirea mai multor opțiuni de livrare la checkout te poate ajuta să convertești și să loializezi mai mulți clienți. Astfel, poți crește numărul vânzărilor cu costuri minime. 

Marii retaileri din România, precum eMAG, Elefant și alții declară că peste 15% din livrările pe care le fac în timpul anului sunt către puncte fixe de livrare. Iar acest procent crește semnificativ în timpul vârfurilor de sezon. 

evoMAG, unul dintre clienții Innoship, a implementat livrarea către puncte fixe la începutul lunii Octombrie 2021. De atunci, mai mult de 10% din comenzile procesate de magazinul online au fost livrate către puncte fixe. 

Livrarea la puncte fixe prezintă multe avantaje pentru client: 

 • Nu trebuie să fie la locație atunci când ajunge curierul
 • Poate ridica produsele când are timp, inclusiv noaptea pentru unele puncte fixe
 • Nu intră în contact cu alte persoane pentru a ridica produsele din unele puncte fixe 

Iar livrarea la puncte fixe ajută și comercianții: 

 • Rata de retur este mai mică 
 • Reduce numarul de apeluri primite de la clienti care solicita detalii de livrare sau reprogrameaza / redirectioneaza  livrarea
 • Costurile de livrare pot fi mai mici, deoarece curierul livrează mai multe colete la o singură locație §

Livrarea la puncte fixe nu este singura opțiune de livrare care a câștigat popularitate în ultima perioadă. Livrarea în aceeași zi sau în 24 de ore și livrarea internațională sunt alte opțiuni preferate de comercianti.  

Cum poți implementa astăzi mai multe opțiuni de livrare la checkout?

Dacă dorești să oferi mai multe opțiuni de livrare la checkout, trebuie să integrezi în magazinul tău online fiecare furnizor de servicii de curierat, ceea ce duce la costuri suplimentare de dezvoltare, mentenanță și consultanță de specialitate. 

Prin adoptarea unei soluții digitale de management al livrarilor precum Innoship, implementezi ușor orice optiune de livrare la checkout printr-o singură integrare. Gestionezi tot procesul de livrare dintr-o singură platformă economisind timp și bani. 

Având control deplin asupra procesului de livrare, este mai ușor să oferi o experiență de cumpărare pozitivă.

Cei mai populari furnizori pentru aceste puncte de livrare sunt:

           Lockers:

 • SameDay – +2.200 lockere, numite și EasyBox, la nivel național.

Puncte de lucru:

Dacă planifici să vinzi internațional și Bulgaria este printre prioritațile tale, trebuie sa ții cont de preferința cumpărătorilor de livrare la puncte fixe. ECONT si Speedy sunt printre cei mai mari jucători din Bulgaria, care oferă opțiuni de livrare la puncte fixe. 

API-ul Innoship este ușor de implementat și afișează opțiunile de livrare de care pot beneficia clienții pe toate canalele de vânzare pe care le folosești. Opțiunile de livrare sunt personalizate în timp real pe baza adresei cumpărătorului și a produselor pe care le comandă. 

Algoritmul de afișare a opțiunilor de livrare la checkout ține cont de depozitul din care pleacă produsul, precum și de serviciile de curierat disponibile în momentul plasării comenzii. Astfel, nu afișezi niciodată opțiuni de livrare pe care nu le poți oferi și nu promiți timpi de livrare pe care nu poți să îi respecți. 

Cum să implementezi o strategie de livrare cu mai mulți curieri

Chiar dacă astăzi folosești unu singur curier, pentru noul an îți recomandăm să definești o strategie de livrare care sa ia in calcul colaborarea cu mai mulți curieri. Aceasta te poate ajuta să crești gradul de satisfacție al clienților prin reducerea timpilor de livrare și scăderea ratei de retur. 

Recomandarea noastră este să folosești doi sau trei curieri, în funcție de mixul tău de produse. 

84% dintre clienții Innoship colaborează cu doi sau mai mulți curieri.  

Points scored

1  curier   16,00%

2  curieri  26,00%

3  curieri  28,00%

4  curieri  13,00%

5  curieri    9,40%

6+curieri    7,60%

Poți să-ți îmbunătățești livrările prin folosirea mai multor curieri naționali sau poți apela la serviciile unor curieri specializați, precum cei care se ocupă cu livrarea produselor voluminoase sau cei care activează doar în anumite zone ale țării, precum Cluj sau București. 

Iată cateva exemple despre cum poți optimiza livrările în funcție de specificul afacerii tale:

1. Folosește curieri zonali 

Dacă depozitul tău este în București sau Cluj, poți folosi un curier dedicat pe aceste zone, care îți aduce beneficii atât de calitate cât și de cost, cum ar fi:

București: BookCourier, TeamCourier, Sinapseria etc.

Cluj: Transilvania Post, Sinapseria etc.

2. Folosește curieri specializati pentru produse voluminoase  

Dacă portofoliul tău de produse este variat și ai produse voluminoase care necesită un transport cu o manipulare mai atentă, atunci îti recomandam un curier specializat în produse voluminoase, cum ar fi:

 • SMP Courier – o companie desprinsa din Somproduct.ro, un retailer renumit de home&deco
 • StronGo powered by KLG Europe – o companie cu experienta de peste 100 de ani în logistică și transport
 • Gebrüder Weiss –  cea mai veche companie de transport și logistică din Austria prezentă și în România 
 • Pallex – unul din cei mai mari transportatori de mărfuri paletizate.

3. Folosește opțiuni mai puțin cunoscute, dar eficiente pentru vânzări internaționale

Vinzi internațional sau planifici să faci asta? Noi te putem sfătui în legătură cu preferințele consumatorilor din țările de interes, cum performeaza curierii din aceste țări și care sunt experiențele prin care au trecut companii similare în acest demers. 

De asemenea, pe lângă cele două bine cunoscute companii de livrari internaționale accesibile (DPD si GLS), exista cel puțin 5 extra-optiuni care îți pot aduce beneficii în egală măsură.

În concluzie, unul dintre diferențiatorii uriași pentru comercianții online sunt opțiunile de expediere disponibile consumatorului. 

O experiență de livrare pozitivă face ca interacțiunea clientului cu brandul fie una memorabilă, urmând să te recomande sau chiar să se întoarcă pentru o nouă achiziție.

Innoship ajută comercianții online să colaboreze cu mai mulți curieri

Platforma Innoship te ajută să colaborezi cu mai mulți curieri și să-ți optimizezi livările. 

Cu Innoship 

 • Generezi AWB-uri rapid, accesând peste 60 de curieri naționali și internaționali într-o singură platformă, la un click distanță
 • Scazi costurile lunare de livrare cu până la 25% printr-o alocare inteligentă a comenzilor către curierul potrivit
 • Implementezi rapid opțiuni de livrare în check-out la puncte fixe (lockers, benzinării, oficii poștale, etc..) și crești rata de conversie cu până la 30%
 • Urmărești parcursul coletelor tale într-o singură platformă, indiferent de cât de mulți curieri folosești 
 • Trimiți notificări în timp real clienților pe întreaga durată a procesului de livrare

Eficientizează livrările cu Innoship

Contactează-ne pentru o ofertă personalizată