Alegerea firmei de curierat potrivite pentru afacerea ta și cum poți integra rapid un nou curier

Alegerea unei firme de curierat potrivite este deosebit de importantă pentru orice afacere de eCommerce, deoarece un partener adecvat te va ajuta să îți îmbunătățești rata de conversie și cea de performanță ale businessului tău. 

Atunci când ești în fața acestei alegeri, tarifele firmelor de curierat, deși reprezintă un criteriu important, nu este cel mai bun indicator al calității serviciilor lor. Citește acest articol și află cum îți dai seama care este cea mai bună firmă de curierat pentru nevoile afacerii tale, dar și cum poți integra rapid un nou curier în dinamica procesului de livrare!

Ce să ai în vedere când alegi firma de curierat?

Iată cinci factori cheie pe care îi poți analiza cu privire la potențialele servicii de curierat pentru a te asigura că firma de transport se ridică la nivelul așteptărilor tale.

1.   Viteza de livrare

Timpul în care clienții își primesc articolele de la serviciul de curierat poate avea un impact asupra reputației afacerii tale și poate contribui la creșterea (sau scăderea) vânzărilor. Acest lucru se datorează faptului că, pe măsură ce clienții tăi sunt din ce în ce mai satisfăcuți de modul în care și-au primit coletul, este mai probabil ca aceștia să cumpere din nou de la tine.

Un sondaj din 2019 arată că 40% dintre cumpărătorii din USA sunt dispuși să aștepte două zile pentru comenzile livrate prin transport rapid, iar 18% au menționat că se așteaptă să primească produsele a doua zi de la plasarea comenzii. O altă cercetare din 2020 referitoare la termenele de livrare a arătat că majoritatea clienților care cumpără online din UK, Italia, Franța și Germania se așteaptă la un termen de livrare de maximum trei până la cinci zile. Pentru România nu am identificat momentan studii sau sondaje relevante. [1, 2]

În cazul în care concurența ta este puternică, atunci este posibil să ai nevoie de timpi de livrare chiar mai scurți – în special atunci când vinzi prin marketplace-uri.

Prin urmare, poate fi o idee bună să implementezi platforma de gestiune Innoship prin care să urmărești toate coletele expediate, timpii de preluare, de livrare și rata de retur. În acest mod, poți să evaluezi performanța firmelor de curierat partenere. 

2.   Acoperirea teritorială

Pentru a nu te lovi de problema imposibilității de livrare din cauza faptului că destinația clientului se află în afara razei de acoperire a firmei de curierat, este recomandat să optezi pentru o firmă care transportă până în orice colț al țării. 

În cazul în care ești un antreprenor la început de drum și ești interesat exclusiv de livrarea locală, atunci poți avea în vedere colaborarea cu o firmă de curierat mai mică, care se ocupă de livrări pe plan local. Cu toate acestea, dacă obiectivul tău de business este să te extinzi la un moment dat și vei dori să livrezi și pe plan național, sau chiar internațional, atunci va trebui să reiei acest proces de alegere, consumator de timp și bani. 

Prin urmare, analizează ofertele mai multor firme de curierat, apoi descoperă care livrează în toată țara, în cel mai scurt timp

3.   Limitări de mărime și greutate

Este important de precizat că dimensiunea și greutatea coletelor pe care le trimiți pot condiționa alegerea partenerului de livrare. Acest lucru se întâmplă fie din cauza costurilor suplimentare pentru livrarea produselor mai mari, fie lipsa unor mijloacele necesare pentru a transporta produse mari și grele.

În cazul în care ai un magazin online de electrocasnice sau mobilă, acest criteriu este deosebit de important. Dacă afacerea ta presupune livrarea electrocasnicelor de mici dimensiuni, articolelor de îmbrăcăminte, produselor de îngrijire personală sau altor obiecte care nu ridică problema mărimii și greutății, atunci opțiunile sunt mai numeroase. 

Află de la echipa Innoship 3 tendințe în comerțul electronic pe care trebuie să le urmărești

4.   Tarifele practicate în raport cu valoarea adăugată afacerii tale

În calitate de antreprenor online, probabil știi deja că toate costurile de livrare aferente externalizării operațiunilor de expediere se pot aduna rapid, motiv pentru care trebuie să calculezi costurile de livrare în raport cu valoarea pe care o adaugă afacerii tale. 

Deși este destul de dificil să cuantifici numeric valoarea pe care o adaugă firma de curierat, poți verifica recenziile serviciului de curierat sau să trimiți un sondaj rapid pentru a vedea cât de mulțumiți sunt clienții de experiența de livrare care le-a fost oferită.

Apoi, când ai ajuns la 2-3 variante posibile, poți contacta firmele de curierat pentru a solicita o ofertă. În general, tarifele de curierat de negociază la început, astfel încât ambii parteneri să fie avantajați. Este recomandat să optezi pentru un serviciu care îți pune la dispoziție mai multe tipuri de servicii și beneficii suplimentare, dar care se încadrează în bugetul stabilit.

5.   Serviciul pentru clienți

Majoritatea interacțiunilor umane pe care o ai cu clienții este prin intermediul serviciului de curierat, iar modul în care se comportă curierii cu aceștia poate avea un impact asupra percepției lor despre businessul tău. 

Chiar dacă livrările sunt gestionate de o firmă separată, clienții tăi vor asocia o experiență de expediere cu afacerea ta, nu cu serviciul de curierat pe care îl folosești.

Chiar dacă serviciul pentru clienți nu este 100% sub controlul tău, pentru a decide dacă o firmă de curierat este de încredere și tratează clienții cu respect și înțelegere, poți lua în considerare reputația partenerului tău. 

Atunci când stabilești calitatea serviciilor unei anumite firme de curierat, gândește-te și cât de bine se integrează sistemul folosit de aceasta cu afacerea ta. 

În continuare, discutăm despre cum poți integra rapid un nou curier în momentul în care vrei să te extinzi pe alte piețe. 

Adăugarea unui nou curier în portofoliu

API-ul Innoship îți permite să te integrezi cu peste 40 de firme de firme de curierat naționale și internaționale din librăria noastră de curieri. În acest mod, după stabilirea tarifelor de curierat, este foarte simplu să integrezi mai mulți parteneri de livrări în platformă. 

Beneficiezi de un punct unic de integrare și elimini total costurile de integrare sau mentenanță cu API-urile curierilor. Pe lângă acestea, iată ce avantaje mai obții: 

  • automatizarea procesului de livrare a comenzilor (alocarea comenzii curierului optim, generarea AWB-urilor, preluarea și ambalarea comenzilor, trimiterea actualizărilor de urmărire, colectarea dovezii de livrare);
  • alegerea raportului potrivit între preț, calitatea livrării, rata de retur sau timpul de livrare promise de partenerii tăi de livrări, astfel încât să beneficiezi de un proces de livrare care se aliniază la obiectivele tale de business;
  • urmărire în timp real;
  • comunicarea centralizată cu clienții pe parcursul livrării.

Alegerea celui mai bun serviciu de curierat poate părea o sarcină dificilă, dar este cu siguranță un efort în care merită să-ți investești timpul.

Suntem mai mult decât bucuroși să te ajutăm să identifici partenerul de livrări potrivit afacerii tale. Programează un demo pentru a calcula exact beneficiile pe care Innoship ți le poate oferi!

Surse

[1] “U.S. Online Shopping Fast Shipping 2019 | Statista.” Statista, Statista, 2019, www.statista.com/statistics/561768/fast-online-order-delivery-us-consumers/. Accessed 28 Mar. 2023.

[2] ecommerceDB. “ECommerce Delivery – Who Is Most Patient?” Ecommercedb.com, ecommerceDB, 15 Feb. 2021, ecommercedb.com/news/ecommerce-delivery-who-is-most-patient/3004. Accessed 28 Mar. 2023.