Delia Albinaru, Operations Manager, IMKER: Ne-am pregătit pentru vânzări de peste 5 ori mai mari față de volumul normal

IMKER este primul magazin online care a implementat platforma Innoship pentru a gestiona livrarea comenzilor, anul trecut de Black Friday. Am primit câteva răspunsuri de la Delia Albinaru, Operations Manager, care ar putea să te ajute să-ți conturezi și tu strategia de livrare pentru Black Friday.

Innoship: Îți mulțumim că ai ales să împărtășești din experiența ta de Black Friday. Pentru început, povestește-ne câteva aspecte despre IMKER, magazinul tău online. 

Delia Albinaru, IMKER: Aducem o contribuție în viața oamenilor, ajutându-i să se simta mai bine. IMKER rezolvă într-un mod natural și modern pe de o parte probleme legate de mirosurile neplăcute, iar pe de altă parte dorința utilizatorilor noștri de a se bucura de un miros plăcut, deosebit, care durează oriunde se află. Practic am adus parfumarea profesională pe care o întâlneam doar în magazinele mari, de brand, din mall-uri, de exemplu, acasă și în autoturism. Pe imker.ro punem la dispoziție aparate profesionale de aromatizare a spațiilor cu un aspect premium, care folosesc tehnologia și parfumuri premium din uleiuri esențiale, înlocuind soluțiile clasice, care sunt și costisitoare pe termen lung, dăunătoare, ineficiente și incomode.

Innoship: Cum a fost experiența de anul trecut când ai utilizat platforma Innoship pentru gestionarea livrărilor comenzilor de Black Friday?

Delia Albinaru, IMKER: Anul trecut abia trecusem pe o nouă platformă de ecommerce și la scurt timp a apărut oportunitatea utilizării platformei Innoship, chiar înainte de Black Friday. Volumul mediu zilnic al comenzilor în perioada de Black Friday a crescut de peste 4 ori față de o perioadă obișnuită. Vânzările au depășit scenariul optimist, am epuizat complet stocul. Cu ajutorul Innoship am reușit să câștigam timp, foarte important în perioada aceasta în care ne-am dorit să livrăm tot în termene scurte (maximum în două zile să plece coletele de la noi), și să ținem costurile sub control, având în vedere ofertele de Black Friday înseamnă marje mici și costurile de transport pot avea o influență importantă.

Innoship: Cum arată pregătirile pentru Black Friday de anul acesta? La ce rezultate te aștepți față de anul trecut? Ne poți spune ce KPIs ți-ai setat pentru a măsura succesul campaniei?

Delia Albinaru, IMKER: Am definit deja estimarile și sperăm să depășim și anul acesta scenariul optimist, mai ales că am învățat deja multe lucruri din experiența de anul trecut și știm ce am făcut bine și ce mai avem de facut în plus. 

Clienții noștri prețuiesc foarte mult faptul că suntem corecți și reducerile sunt reale și cele mai mari din an, așa cum am promis. O parte din ei așteapta perioada aceasta pentru a-și achizitiona aparate pentru mașina, pentru casa (dacă îl au deja pe cel pentru mașina), sau pentru cei dragi, sau pentru a-și schimba modelul cu unul nou. Ne-am pregătit pentru vânzări de peste 5 ori mai mari față de volumul normal.

Innoship: Ținând cont de toate acestea, cum îți vei dimensiona efortul pe zona de livrări?

Delia Albinaru, IMKER: Pe de o parte am pregătit stocurile și am stabilit detaliile campaniilor de marketing. Acum lucrăm la pregătirea din punct de vedere logistic, astfel încât în acele zile să avem cât mai multe elemente standardizate, puse la punct, și să ne mișcăm foarte repede cu livrarile. 

Faptul că utilizăm platforma Innoship ne dă posibilitatea să ne relaxam din punctul de vedere al livrărilor, pentru că nu mai pierdem timp să verificăm costuri prin platformele curierilor, știind clar că vom avea cel mai bun cost de livrare pe fiecare comandă.

Innoship: Din experiența ta de până acum, care sunt zonele din business-ul tău de ecommerce la care antreprenorii cu afaceri similare ar trebui să fie mai atenți de Black Friday?

Delia Albinaru, IMKER: Din experiența noastră, ar fi: 

  • Construirea și comunicare corectă a ofertelor de Black Friday;
  • Pregătirea campaniei de marketing;
  • Estimarea cât mai bună a vânzărilor și pregatirea stocurilor (noi aici am întâmpinat probleme că am epuizat prea rapid stocul);
  • Controlul costurilor de livrare (în perioada de Black Friday nu ai timp să mai verifici costuri și dacă ai multe livrări cu costuri enorme, practic muncești cam degeaba)
  • Dimensionarea corectă a resurselor (umane, ambalaje, customer support) pentru a livra în termene rezonabile. Clienții noștri au fost foarte impresionați de rapiditatea cu care am livrat, am primit multe recenzii frumoase. 

Innoship: În final, care sunt aspectele din cadrul platformei Innoship pe care le recomanzi ownerilor de magazine online?

Delia Albinaru, IMKER: Sunt multe. De bază, este posibilitatea de a emite AWB-uri într-un mod simplu, obținând cel mai bun preț și performanțe bune. Un alt aspect pe care l-am observat este că platforma înregistrează și încărcarea pe fiecare curier, iar când un curier este deja prea aglomerat, depășit de situație, trece la următorul care poate livra în temen mai bun, informație pe care altfel nu ai cum să o obții și poti risca să piardă coletele sau să le livreze cu întarzieri mari etc.

Apoi faptul că ai o interfață în care poți să vezi toate livrările, te atenționează unde sunt probleme și de ce, poți să vezi în orice moment unde se află un colet. Sunt informații esențiale care ajută mult atunci când sună clienții și întreabă când i se va livra coletul (deși primesc email cu toate datele, sunt clienți care preferă să sune pentru a afla aceste informații). Faptul că poți sa spui rapid care e statusul coletului transmite încredere și profesionalism clienților.

Cred că este o platforma esențială pentru orice magazin online, fie că este la început, în creștere sau foarte mare. Nu aș vedea activitatea noastră fără ajutorul pe care îl avem utilizând platforma Innoship.