Primul raport de studiu B2B despre ecommerce-ul din România

Află ce așteptări au comercianți din România atunci când vine vorba de afacerilor lor online, dar și ce și-ar dori de la platformele tehnologice care le sprijină.

În studiul ce urmează, partenerii nostrii de la VTEX Romania și-au propus să redea perspectiva retailerilor în ceea ce privește ecommerce-ul, precum și provocările cu care au avut de-a face pe durata pandemiei.

Echipa VTEX Romania a alcătuit cu succes primul raport de studiu în ceea ce privește ecommerce-ul B2B, cu scopul de a avea o perspectivă mai clară asupra pieței locale pentru platformele digitale și ce impact a avut pandemia COVID-19 asupra lor. 

Metodologia dezvăluie următoarele: 

  • Contactul țintă a fost trimis către proprietarii de afaceri, manageri, personal superior din toate industriile care folosesc platforme de ecommerce.
  • Eșantionul a inclus 163 de companii care au în prezent operațiuni de ecommerce și alte 56 care își vor lansa operațiunea online în următoarele 12 luni. 
  • Datele au fost colectate și analizate cu ajutorul iSense Solutions.  

Impactul COVID-19 asupra pieței digitale din România

Confruntându-se cu vânzări în scădere în magazine, majoritatea afacerilor au făcut trecerea în mediul online, care a avut o creștere semnificativă în 2020. Atât rezultatele studiului, cât și estimările iSense Solutions ne arată că vânzările online au crescut semnificativ în anul pandemiei, lucru care ne indică că a fost o tendință în creștere înainte de declanșarea pandemiei. 

Dar, desigur, cifrele au explodat în 2020: cifrele noastre arată că afacerile de ecommerce au crescut cu nu mai puțin de 41% în comparație cu 2019, ajungând la 6 miliarde EUR în 2020. Campaniile de promoție și de marketing au reprezentat tactica principală de a se adapta la piață și la creșterea marjei comerțului online, iar 50% din afacerile intervievate au menționat investiția în campanii.

Ce caută companiile

Cu toate astea, au existat companii care nu au vrut sau nu au putut să își ducă afacerea în online, continuând să își conducă afacerea în același mod precum o făceau înainte de pandemie – acestea reprezintă 34% din respondenți; pe de altă parte, 66% din companii ar fi dispuse să își diversifice oferta online. 

Din răspunsurile primite la întrebarea „cât de mult ai fi dispus să investești într-o platformă de ecommerce pe durata perioadei de lansare?”, se poate observa, cu cifra de afaceri a companiei, că disponibilitatea de a aloca mai multe fonduri pentru o platformă online crește..

Întrebați cum ar prefera să fie taxați pentru implementarea noii lor platforme, 17% dintre respondenți au spus că ar prefera o cotă din vânzări în locul unei sume fixe sau a unui abonament tradițional. Întrebați de care sunt dificultățile cu care au de-a face în prezent în operațiunile de ecommerce, majoritatea respondenților au menționat fluctuațiile în aprovizionare și cerere și întârzierile companiilor de curierat, ambele probleme fiind adesea întâlnite pe durata pandemiei.

Este ecommerce-ul de viitor în România?

La nivelul platformelor de ecommerce, piața din România este încă foarte fragmentată: 

  • vechile opțiuni reprezintă un procent mai mic de 40% din piață
  • o multitudine de platforme noi sau personalizate reprezintă peste 60% din piață.

Întrebați de cât de satisfăcuți sunt clienții cu platforma aleasă, 60% au răspuns că au fost satisfăcuți. Atunci când vine vorba de motivele satisfacției cu platformele alese, majoritatea respondenților au subliniat gestionarea ușoară a platformei cu costuri scăzute de întreținere. În ceea ce privește lipsa satisfacției, respondenții care au spus că nu au fost satisfăcuți au menționat gestionarea dificilă, lipsa flexibilității și scalabilității și ușurința de utilizare ca fiind principalele obstacole în adoptarea unei platforme de ecommerce.

Îmbunătățiri

Întrebați care sunt îmbunătățirile care ar trebui făcute platformelor de ecommerce, respondenții s-au concentrat în principal pe viteză, urmată de integrare și ușurința utilizării. De asemenea, atunci când au fost întrebați cum văd platforma de ecommerce pe viitor, respondenții s-au referit iar la ușurința utilizării, fiabilitatea și scalabilitatea, unele dintre răspunsuri arătând că mulți dintre utilizatori încă nu știu ce să aștepte de la platformele viitorului. Unele dintre companiile intervievate au descris platformele dorite, insistând pe ușurința utilizării, dar și pe integrarea unor noi tehnologii bazate pe inteligență artificială, precum platforma Innoship.

Ca agregator de opțiuni multiple pentru livrare rapidă destinat companiilor de retail și ecommerceInnoship democratizează accesul comercianților de toate dimensiunile la o tehnologie avansată prin intermediul căreia își pot gestiona eficient procesul de livrare, tin costurile sub control, monitorizeaza activitatea curierilor cu care colaboreaza, oferind clienților o experiența de cumparare pe masura asteptarilor.

Din studiul efectuat de VTEX Romania în parteneriat cu iSense, înțelegem că deși oamenii au recurs mai mult la ecommerce față de trecut, încă mai avem un drum lung de parcurs în educarea atât a proprietarilor de afacere despre potențialul lor online, cât și a clienților cu privire la cum pot fi preferințele lor satisfăcute și întreținute. 

Poți descarca studiul complet, în limba originală, aici.