Rata de conversie a unui magazin online. Cele mai eficiente soluții pentru creștere

Obiectivul oricarui antreprenor este ca magazinul său online să aibă succes, dar știe oare cum se măsoară acesta în mod eficient? Dacă te uiți la cât de mult trafic ai pe site, și nu la câte convertiri ai, se prea poate ca pe termen lung afacerea să nu fie una profitabilă. Sfatul nostru va fi mai degrabă să te concentrezi pe strategii de îmbunătățire a ratei de conversie a magazinului online, asta dacă ai deja un trafic sănătos. 

Află ce este rata de conversie, care sunt factorii care o influențează, dar și ce soluții poți aplica pentru îmbunătățirea ei. Între timp află mai multe și despre avantajele și dezavantajele lansării unei operațiuni de cumpărături online

Ce este rata de conversie?

Rata de conversie este definită drept un indicator principal care poate măsura succesul oricărei campanii online. Practic, ea este un raport între numărul total al persoanelor care îndeplinesc o anumită acțiune la tine pe website și numărul total de vizitatori. 

Calculul pentru rata de conversie presupune împărțirea numărului total de acțiuni pozitive la numărul total de vizite. Așa vei obține procentajul de vizitatori care acționează așa cum ți-ai dorit drept răspuns la un call to action pe care l-ai lansat. Care este legătura dintre rata de conversie și vânzări? Cu cât rata de conversie este mai mare, cu atât clienții au mai multă încredere în produsele și serviciile tale și vor efectua o tranzacție.

Desigur, pentru a obține o rată de conversie din ce în ce mai mare trebuie să aplici anumite strategii și proceduri. Află care este avantajul procedurilor standard de operare în eCommerce

Ce factori influențează rata de conversie?

Care sunt factorii care pot duce la creșterea sau scăderea ratei de conversie? În principiu discutăm despre calitatea produselor și serviciilor, politica de preț practicată, nișa de piață pe care o vizezi, politica de marketing, dar și ofertele sau anumite perioade care favorizează cumpărăturile. 

Poți favoriza creșterea ratei de conversie inclusiv prin realizarea tehnică a website-ului și felul în care construiești campania. 

Soluții eficiente pentru creșterea ratei de conversie

Iată ce poți face efectiv pentru a crește rata de conversie. Aceste soluții au fost testate și s-au dovedit deosebit de eficiente de-a lungul timpului. 

Pune la dispoziția clienților descrieri de produs care să ofere informații complete și să fie ușor de parcurs

Un vizitator al site-ului tău va dori să știe cât mai multe despre un produs înainte de a-l cumpăra, mai ales despre specificațiile sale tehnice. Așadar scrie o descriere de produs care să-l ajute pe acesta să-și formeze o părerea realistă despre ce vinzi. Încearcă, pe cât posibil, să răspunzi și la cele mai comune întrebări pe care le-ar putea avea un potențial client. 

Nu omite informații care crezi că pot fi deduse din fotografii sau video-uri și prezintă caracteristicile tehnice ca pe o listă de beneficii. Păstrează conținutul clar și convingător, fără exagerări. 

Afișează toate costurile pe pagina de produs

Majoritatea cumpărătorilor vor fi interesați de costul de livrare încă din momentul în care ajung pe pagina produsului. Astfel, pentru a evita situația în care cumpărătorul se simte înșelat după ce descoperă costurile de livrare sau alte taxe suplimentare mai târziu în procesul de achiziție, asigură-te că are acces la aceste detalii de la bun început. 

Evident, dacă produsul comercializat va beneficia de transport gratuit, de preferat va fi să afișezi această informație în secțiunea de achiziție, undeva aproape de prețul produsului. Apropo de costuri, oferă mai multe modalități de plată, dar și mai multe variante de livrare. 

Pentru a pune la dispoziția clienților un sistem de livrări performant, lucrează cu specialiștii. Află mai multe despre cine suntem, despre beneficiile unui sistem de rapoarte și analiză, dar și despre lista de prețuri și alege varianta care ți se potrivește! 

Nu obliga utilizatorul să-și creeze un cont doar pentru a finaliza comanda

Dacă una dintre condițiile de bază pentru realizarea unei achiziții la tine pe site este crearea unui cont, nu te mira că rata de conversie este atât de mică. O situație chiar mai rea este cea în care utilizatorul află despre această obligație de abia la finalul procesului de achiziție. 

Cea mai bună soluție în acest sens, chiar și pentru clienții care au un cont, dar și-au uitat informațiile pentru logare, va fi să permiți efectuarea cumpărăturilor din postura de vizitator. Pe cât posibil, încearcă să oferi opțiuni de cumpărare rapidă, astfel încât utilizatorul să nu răspundă la o mulțime de întrebări sau să completeze zeci de formulare. 

Atunci când cumpărătorii au de-a face cu prea multe opțiuni, tind să devină confuzi. Simplifică pe cât posibil orice proces de pe website-ul tău și rata de conversie va avea doar de câștigat!