3 tendințe în comerțul electronic pe care trebuie să le urmărești
Vânzările globale realizate de afacerile de eCommerce se așteaptă doar să crească în următorii ani. Deși acest lucru este benefic pentru afacerile de comerț electronic, înseamnă, de asemenea, că va exista mai multă concurență.
Pentru a rămâne relevante și competitive, magazinele online trebuie să țină pasul cu cele mai recente tendințe din comerțul electronic, dar și cu așteptările în continuă schimbare ale consumatorilor. Să rămâi în urmă se poate traduce simplu prin să pierzi clienți și să pierzi vânzări.
Află din următorul articol care sunt cele 3 tendințe din comerțul electronic care se vor derula și în anul 2023 și nu numai. Vom acoperi toate tendințele de la CRM și CRO la soluții tehnologice avansate, cum sunt inteligența artificială și instrumentele AR/VR pentru procesul de achiziție.
1. Comerțul hibrid
Așa cum ne-au învățat anii 2020-2021, majoritatea operațiunilor de afaceri funcționează mult mai eficient în mediul online, iar magazinele au înțeles cel mai bine acest lucru. Cu toate acestea, consumatorii nu au renunțat definitiv la căutarea și cumpărăturile fizice, tocmai de aceea afacerile trebuie să se adapteze la cerințele clienților lor.
Prin urmare, viitorul comețului electronic se așteaptă să fie fizico-digital. Conform studiilor de piață, 80% dintre consumatori consideră că cea mai bună experiență de cumpărare este, de fapt, un amestec de canale online și experiențe fizice de achiziție. Astfel, comerțul hibrid oferă un avantaj competitiv pentru orice tip de afacere, în special pentru magazine.
Comerțul hibrid, cunoscut și sub numele de vânzare omnichannel (vânzare prin mai multe canale), integrează diverse platforme și canale pentru a oferi o experiență perfectă de cumpărare. Acest lucru poate implica site-uri web, aplicații web și mobile, piețe online și magazine fizice.
Le vom descompune pe fiecare pe rând:
- Site-uri web, aplicații web și aplicații mobile
O modalitate simplă pentru afacerile de comerț electronic de a efectua vânzarea pe mai multe canale este prin construirea unui site web prietenos cu dispozitivele mobile. Se preconizează că achizițiile mobile vor reprezenta 44,2% din comerțul electronic până în anul 2024, astfel încât optimizarea site-ului web pentru mai multe dispozitive va rămâne mult timp o modalitate excelentă de a câștiga un avantaj în fața concurenților.
Află de la echipa Innoship cum să crești vânzările prin optimizarea afacerii tale online.
De asemenea, în calitate de antreprenor în domeniul eCommerce, poți opta pentru o aplicație web progresivă. Aceasta este o soluție de win-win situation în cazul în care trebuie să alegi între o aplicație de comerț electronic sau un magazin online receptiv. Construit cu limbaje de programare specializate de tip CSS și JavaScript, aplicațiile web progresive acționează ca aplicații native care sunt compatibile pe diferite dispozitive și browsere.
- Piețe online
Chiar dacă ai deja un site web, o aplicație web sau o aplicație mobilă pentru magazinul tău, ar trebui să iei în considerare înregistrarea și promovarea produselor pe piețele online. Majoritatea acestor spații digitale de cumpărături oferă diverse produse, transport gratuit și au o politică de retururi bine pusă la punct. Pentru unii consumatori, piețele online sunt mult mai convenabile decât cumpărăturile directe de la un magazin online.
Iată un ghid practic pentru managementul retururilor.
Dacă ți-ai deschis afacerea de comerț electronic de curând, este important să te faci văzut profitând de traficul ridicat pe care-l cunosc piețele online. În schimb, dacă ți-ai făcut un renume cu magazinul tău digital, te poți folosit de aceste piețe pentru a influența clienții să ajungă pe site-ul tău. De exemplu, le poți oferi coduri de reducere pe care consumatorii le pot utiliza atunci când achiziționează un produs direct de pe site-ul sau platforma ta web.
- Click & Collect
Această soluție combină experiențele de cumpărături online cu cele fizice. Click & Collect se traduce simplu prin: cumpărături online și preluarea produselor din magazinul fizic. Prin urmare, clienții cercetează și comandă produsele preferate direct din magazinul tău online, urmând să ridice comanda din magazinul tău fizic sau de la o stație specială de preluare.
Acest model oferă confortul cumpărăturilor online pe care și-l doresc consumatorii, vizite rapide în magazin și, de multe ori, zero taxe pentru livrarea comenzii.
2. Soluții de inteligență artificială
Conceptul de inteligență artificială nu mai este un termen străin. Inteligența artificială sau AI este o tehnologie care are capacitatea să imite inteligența umană. Poate învăța și se poate adapta în timp la comportamentul consumatorilor, ba chiar să anticipeze viitoarele nevoi ale societății, producând rezultate mai precise și valoroase.
Prin adoptarea și implementarea soluțiilor de inteligență artificială, afacerile din comerțul electronic pot oferi clienților lor o experiență de cumpărare mai bogată și mai axată pe nevoile lor. Din fericire pentru magazinele online, multe aspecte ale industriei de eCommerce pot utiliza tehnologiile AI.
Domeniile de top în care magazinele digitale implementează aceste soluții sunt personalizarea și căutările pe site.
- Personalizarea
Personalizarea este o tendință în comerțul electronic care evoluează constant. Această operațiune permite consumatorilor online să primească sugestii de produse și campanii automate pe mail direcționate pe baza activităților lor anterioare.
O experiență personalizată de calitate ajută un magazin online să atragă și să rețină clienți fără strategii de marketing suplimentare care costă bani. Prin urmare, prin implementarea soluțiilor de inteligență artificială, beneficiezi de reducerea costurilor privind achiziția clienților.
- Căutările pe site
Căutările pe site bazate pe inteligența artificială utilizează învățarea automată și capacitatea de procesare a limbajului („Natural Language Processing”) pentru a determina intenția din spatele unei interogări de căutare a consumatorului și pentru a oferi cele mai relevante rezultate.
Progresul din spatele tehnologiilor AI permite astăzi căutarea vizuală, astfel încât cumpărători pot face căutări folosind imagini în loc să introducă simple cuvinte cheie. Mai mult, studiile de piață arată că 62% dintre consumatorii din generația Millennials și Z doresc să folosească căutarea vizuală.
Totuși, la momentul actual, doar aproximativ 8% dintre afacerile de comerț electronic oferă această funcționalitate. Partea bună? Căutările pe site bazate pe AI este o oportunitate neexploatată pe care o poți utiliza pentru magazinul tău online și să câștigi un avantaj primordial în fața concurenței.
3. Realitate augmentată și virtuală (AR/VR)
Realitatea augmentată (AR) integrează lumea reală, fizică, cu imagini generate de un program de software. Între timp, realitatea virtuală (VR) este o experiență simulată care introduce utilizatorul într-un mediu aparent real, doar că general de computer folosind o cască de VR specială.
Numeroase branduri de comerț electronic au adoptat tehnologiile de AR și VR pentru a oferi o experiență de cumpărături mai captivantă.
De la începuturile lor, consumatorii au reacționat pozitiv la aceste tehnologii. Potrivit studiilor de piață, 71% dintre clienți ar face mai multe cumpărături la un magazin online care folosește instrumente de realitate augmentată. În aceeași direcție, și afacerile din comerțul electronic care folosesc soluții de realitate virtuală au reușit să-și mărească cu succes ratele de conversie cu până la 17%.
Află care sunt cele mai eficiente soluții pentru a crește rata de conversie în magazinul tău online.
În prezent, soluțiile de AR și VR în eCommerce se află încă la început. În anul 2021, doar 1% dintre magazinele online foloseau soluții integrate de AR. Prin urmare, adoptarea soluțiilor de AR și VR, îți poate transforma afacerea într-una care inovează spațiul digital al cumpărăturilor.
Pe lângă adăugarea unei funcții de realitate augmentată în aplicația web sau aplicația mobilă a afacerii tale de comerț electronic, poți dezvolta și o experiență de realitate virtuală care să le permită clienților să interacționeze cu produsele tale în mod imersiv.
Urmărirea celor mai recente tendințe din industria comerțului electronic nu înseamnă să copiezi strategia de afaceri a unui brand cunoscut. Mai degrabă, este vorba despre a ține pasul cu vremurile și așteptările în continuă evoluție ale clienților pe care și aceștia le descoperă odată cu progresele magazinelor online.
Aceste lucruri îți permit să oferi o experiență de cumpărături mai bogată pentru clienții actuali și potențialii clienți, menținând în același timp o afacere sănătoasă din toate punctele de vedere.
Dacă vrei să ai parte de o integrare armonioasă a soluțiilor tehnologice și inovative pentru creșterea afacerii tale electronice, bazează-te pe expertiza celor de la Innoship!
Ai un magazin online și vrei să fii cu un pas înaintea tuturor? Află care sunt tendințele în comerțul electronic și cum le poți integra cu ajutorul nostru!