7 recomandări importante pentru implementarea unui proces logistic eficient și automatizat

V-ați selectat WMS-ul potrivit și sunteți gata să beneficiați de avantajele acestuia, dar cum?

În acest articol vei descoperi recomandări importante pentru o implementare WMS fără probleme de la început până la sfârșit. Alături de partenerii noștri de la SeniorSoftware te vom îndruma prin etapele esențiale ale implementării unui proces logistic eficient și automatizat. 

Pentru a te asigura că softul de gestiune a depozitului și soluția de management al livrărilor vor lucra perfect împreună, trebuie să parcurgi doar 7 etape care vor face diferența între o implementare ușoară si una care va complica activitatea logistică și mai mult: 

1. Analiza și evaluarea proceselor de lucru

Analiza proceselor de lucru din depozit are loc înainte de implementarea proiectului, fiind un demers proactiv pentru reducerea factorilor de risc și setarea de obiective realiste. În această etapă, furnizorul software va solicita informații despre:

 • situația actuală pe componentele SCM (depozit, transport, managementul stocurilor, achiziții etc.) – procese, fluxuri, organigramă, costuri, organizare administrativă etc.
 • procesul de livrare prin curieri: volume, număr de comenzi, tipuri de ambalaje (colete, agabaritice etc.), curierii cu care lucrează sau intenționează să lucreze în viitor, clienții care preferă un anumit curier, dimensiunea awb-ului tiparit (A6, A5) etc.

Evaluarea detaliată a activităților din depozit este vitală în reușita proiectului de digitalizare, aceasta trasând perspectivele de dezvoltare viitoare. Procesul de analiză presupune câteva acțiuni simple:

 • Definirea fluxurilor existente – Cunoașterea si stabilirea fluxului de activități și documente specifice companiei
 • Analiza datelor companiei – Detalierea datelor actuale și a necesităților de integrare cu alte sisteme existente în companie
 • Definirea procedurilor de lucru viitoare – Trasarea unei strategii prin luarea deciziilor cu privire la posibilitățile de optimizare a operațiunilor curente
 • Stabilirea coordonatelor implementării – Identificarea personalizărilor necesare, astfel încât activitatea companiei să se desfașoare la parametri optimi

2. Realizarea documentației de implementare

Această etapă este responsabilitatea furnizorului software și se referă la: 

 • Întocmirea documentului ce cuprinde concluzii și recomandări pentru optimizarea proceselor și a fluxurilor, reducerea costurilor, reorganizarea eficientă a depozitului, redimensionarea echipelor pe componente SCM (Supply Chain Management).
 • Analiza și intocmirea caietelor sarcini în vederea achizițiilor de aplicații de management integrat (WMS, management livrari etc.) și evaluarea acestora pentru o decizie finală.
 • Analiza și întocmirea documentelor pentru achiziția echipamentelor (stivuitoare, rafturi, mașini de înfoliat, cântare, imprimante, terminale mobile etc).

3. Setarea si testarea solutiei integrate WMS + management livrari 

Fiecare afacere este unică și, mai mult decât atât, se află într-o permanentă evoluție. De aceea, soluția WMS trebuie să fie capabilă să răspundă întocmai nevoilor depozitelor și să țină pasul cu modificările de orice natură: de business, logistice, IT sau legislative.

Echipa de implementare a sistemului WMS lucrează permanent pentru a include în sistem fluxuri de lucru moderne si funcționalități menite să acopere cerințele specifice ale companiilor care aleg soluția, în funcție de tipul de activitate. 

Această fază implică instalarea softului WMS pe platforma hardware a clientului de către un consultant tehnic din echipa furnizorului. Tot în această etapă, furnizorul software realizează integrarea cu sistemul ERP, curierii sau softul de management al livrărilor și echipamentele din depozit (conveior, VNA, roboți de picking, cantare etc.). Implicarea Administratorului de Sistem IT al clientului este vitală în această etapă pentru asigurarea asistenței la accesarea sistemului și la instalarea aplicației.

4. Training

Pentru a eficientiza întregul proces de implementare WMS, furnizorul software oferă traininguri de logistică și utilizare a sistemelor software, astfel încât să se asigure ca angajații din depozit care vor utiliza sistemul (șefi depozit, șef schimb etc.) sunt pregătiți și îl pot folosi corect, potrivit nevoilor lor. 

Această etapă încurajează echipa din depozit să aibă încredere în beneficiile oferite de softul WMS, înțelegând în detaliu cum le îmbunătățește activitatea de zi cu zi. 

5. Inventarierea

Sistemul WMS permite un grad ridicat de automatizare în depozite, mai ales în procesul de inventariere. Soluția încorporează cele mai noi tehnologii cu ajutorul cărora operațiunile din depozit sunt simplificate, timpii de inventariere sunt îmbunătățiti, iar erorile umane sunt reduse considerabil. 

De aceea, este foarte important ca la momentul începerii utilizării sistemului WMS, datele cu privire la stoc să fie inregistrate corect. Astfel, în această etapă, clientul realizează un inventar amănunțit al mărfurilor pe care le are în depozit. El se va asigura de acuratețea datelor cu care va lucra softul WMS începând din acest moment. 

6. Go-live

Este momentul în care clientul începe să lucreze exclusiv în sistemul WMS integrat cu soluția de management al livrărilor. În aceasta etapă, consultantul software urmărește îndeaproape modul în care utilizatorii folosesc aplicația în activitățile zilnice și se asigură că aceștia fac fața cu succes cerințelor și procedurilor operaționale.

7. Suport post-implementare WMS

Pentru a asigura satisfacția clienților și după implementarea aplicației, furnizorul software pune la dispoziție acestora un sistem de suport post-implementare. Prin intermediul acestuia li se răspunde clienților la intrebări de natură tehnică sau li se asigură suport în cazul unor situații de funcționare anormală a soluției.

Potrivită pentru orice industrie, solutia WMS de la Senior Software permite gestionarea eficientă a mărfurilor, de la recepția acestora și pană la pregatirea comenzilor și livrarea lor către client.

WMS automatizează activitățile din depozit si optimizează spațiul de stocare, oferind functionalitați multiple menite să crească performanța zilnică a angajatilor.

Sistemul transformă și organizează modul de lucru din depozit, asigurând trasabilitate completă și adaptare rapidă la schimbările regulilor de business.

Folosind o astfel de soluție te poți aștepta la rezultate precum: 

 • scăderea retururilor cu până la 60% 
 • acuratețe a stocului de aproximativ 99% 
 • trasabilitate de 100% 
 • optimizare a spațiului cu peste 30% 
 • reducerea timpului de inventariere cu până la 50% 
 • crestere a productivității angajaților cu 25% – 35% 
 • creșterea numărului de livrări cu aproximativ 35% 

Avantajele integrarii WMS cu o platformă de management al livrărilor 

Odată implementată soluția WMS în depozitul tău, aceasta trebuie conectată la serviciile de curierat folosite. Dacă lucrezi cu multiple companii de curierat, costul crește cu fiecare integrare. Prin intermediul platformei Innoship ai avantajul de a te conecta direct cu 65+ curieri naționali și internaționali, fără integrare separată și fără cost suplimentar.

Cu INNOSHIP poți să pui pe pilot automat tot procesul de livrare a comenzilor. Utilizând cele 4 module ale platformei: DISCOVER, CONNECT, ALLOCATE și INTERACTION, ai la îndemână toate datele de care ai nevoie ca să ajungi la obiectivele propuse pentru magazinul tău online, fie că aceasta este să crești vânzările, să eficientizezi costurile sau să te extinzi pe alte piețe. 

De asemenea, automatizarea livrărilor prezintă mai multe avantaje:

 • te scutește de sarcini manuale repetitive 
 • duce la creșterea productivității echipei 
 • reduce costurile aferente serviciilor de curierat cu până la 25%
 • crește performanța de livrare cu până la 15%
 • îmbunătățește experiența de cumpărare a clienților magazinului tău online.

Innoship este integrat cu top softuri de gestiune a depozitului din România.

Fă primul pas către un proces logistic automatizat cu soluțiile de management al livrărilor de la Innoship si WMS de la Senior Software.