Înțelegerea comportamentului generației Z în e-commerce: ce trebuie să știe comercianții
Generația Z, ce știm despre ei? Cine sunt ei? Care sunt obiceiurile lor de cumpărături?
În acest articol, vom aprofunda lumea generației Z și vom afla mai multe despre ei și despre noua eră în care pășim. Puterea de cumpărare viitoare este în mâinile milenialilor și și a generației Z. Ambele generații au devenit o oportunitate comercială masivă, datorită puterii lor mari de cumpărare, puterii de cumpărare și loialității față de brand.
Generația Z: cine este și ce o caracterizează?
Generația Z, cunoscută și sub denumirea de post-mileniali sau iGeneration, cuprinde persoanele născute între anii 1997 și 2012. Aceștia au crescut într-o lume bântuită de crize economice, schimbări climatice și revoluții tehnologice. Deși urmați de Generația Alpha, cei din Generația Z se disting de mileniali prin experiențele și perspectivele lor unice.
Uite câteva trăsături comune asociate generației Z:
- mai precauți și orientați către siguranță: în comparație cu milenialii, Gen Z tind să fie mai cumpătați și să evite riscurile;
- adaptabili și flexibili: generația Z este confortabilă cu schimbarea și se adaptează ușor la noile tehnologii și medii de lucru;
- antreprenori: studii arată că Gen Z are o dorință mai puternică de a-și deschide propriile afaceri decât generațiile anterioare;
- responsabili social: tinerii din generația Z sunt preocupați de problemele sociale și de mediu și tind să sprijine branduri care le împărtășesc valorile;
- anxioși? Există studii care indică niveluri mai ridicate de anxietate și depresie în rândul Generației Z. Factori precum timpul petrecut pe rețelele sociale, competiția academică și contextul pandemic ar putea contribui la acest lucru. [1]
Comportamentul și valorile consumatorilor din generația Z
Iată câteva statistici interesante despre Generația Z și obiceiurile lor de cumpărături online:
- 77% au adoptat o anumită formă de acțiune pentru o cauză în care cred;
- 23% au boicotat un brand;
- 65% au cumpărat un lucru pe baza recomandărilor unui influencer. [2]
Dacă îți dorești să atragi și să menții clienții din această generație, trebuie să le înțelegi comportamentul și valorile. Având în vedere că este mult mai costisitor să atragi un client nou decât să păstrezi unul existent, este recomandat să te concentrezi pe construirea unor relații durabile cu clienții din generația Z, oferindu-le o experiență personalizată și relevantă care să le stimuleze loialitatea.
1. Mediul digital este foarte important
Generația Z este prima generație care a crescut înconjurată de tehnologie digitală. Aceștia știu că informația este la un clic distanță, devenind experți în navigarea în mediul online. Acest lucru a influențat în mod semnificativ comportamentul lor în calitate de consumatori, în special în ceea ce privește tranzacțiile online.
De la comunicare și divertisment, până la colectarea de informații, tehnologia digitală joacă un rol cheie în viața lor. Conform unui studiu realizat de Centre for Generational Kinetics, 95% dintre cei din Generația Z au un smartphone, iar 55% dintre ei petrec cel puțin 5 ore pe zi pe internet. De asemenea, 45% dintre ei afirmă că sunt „aproape tot timpul online”, iar acest lucru demonstrează impactul major al tehnologiei digitale asupra vieții lor. [3, 4, 5]
Tocmai de aceea, așteptările lor de la experiențele digitale sunt foarte mari. Ei doresc ca site-urile web, aplicațiile mobile și canalele de social media să fie ușor de utilizat, personalizate pentru nevoile lor și să ofere o experiență fluidă.
2. Sustenabilitate și responsabilitate socială: consumatori conștienți care pun preț pe impactul social
Acești consumatori se așteaptă ca mărcile pe care le susțin să-și demonstreze angajamentul autentic pentru sustenabilitate. Prin autenticitate, se înțelege:
- adoptarea unor practici durabile de-a lungul lanțurilor de aprovizionare;
- reducerea amprentei de carbon;
- minimizarea deșeurilor;
- folosirea unor metodelor etice de aprovizionare și de producție.
Potrivit unui studiu recent, 62% dintre consumatorii din generația Z preferă să cumpere de la branduri care promovează practici de sustenabilitate. Mai mult deât atât, acești consumatori se așteaptă ca mărcile să ia atitudine față de problemele de justiție socială, să susțină cauze care sunt aliniate cu valorile lor și să contribuie activ la un impact pozitiv asupra societății. Un alt studiu a arătat că 68% dintre tinerii din generația Z consideră că brandurile ar trebui să se implice în problemele sociale și politice. [6, 7]
3. E-commerce-ul incluziv: un spațiu virtual primitor pentru toți
Pentru generația Z, diversitatea nu înseamnă doar reprezentarea rasială sau de gen. Aceasta include și alte aspecte ale identității, cum ar fi orientarea sexuală, abilitățile fizice și psihice, originea culturală și etnică. Înțelegerea acestei largi interpretări a diversității este esențială pentru a oferi un e-commerce incluziv.
Generația Z apreciază și susține mărcile care reflectă această diversitate, nu doar în produsele lor, dar și în campaniile de marketing și cultura corporativă. Pentru a răspunde acestor așteptări, este recomandat să angajezi talente diverse, să promovezi practici de incluziune la locul de muncă și să îmbrățișezi diversitatea în toate aspectele afacerii.
4. Individualitate și autenticitate: pilonii fundamentali ai comportamentului de cumpărături al Generației Z
Generația Z pune accent pe transparență și valori autentice. Ei sunt capabili să detecteze rapid dacă o marcă este neautentică și au o tendință de a se îndrepta către acele mărci care își exprimă valorile într-un mod sincer și autentic.
În plus, generația Z își valorizează individualitatea și caută modalități de a o exprima. Ei resping abordările universale și se simt atrași de mărcile care le permit să-și exprime propria personalitate. Un exemplu în acest sens este tendința de a cumpăra produse prin canalele omnichannel, care le permit să cumpere produse într-un mod care se potrivește cu stilul lor de viață și nevoile lor individuale.
5. Accesibilitate: toți preferă o experiență de cumpărături fluidă și intuitivă
Accesibilitatea și gratificarea instantanee sunt două aspecte esențiale pentru generația Z. Crescuți în era digitală, acești tineri consumatori sunt obișnuiți cu accesul rapid și fără probleme la produsele și serviciile dorite. Acești tineri navighează cu ușurință pe platformele online și se așteaptă la același nivel de accesibilitate și comoditate și în experiențele lor de consum.
Marcile care pot oferi servicii rapide și eficiente sunt preferate de generația Z. Acești consumatori apreciază procesele de achiziție simplificate, asistența rapidă pentru clienți, achiziția cu un singur clic, livrare în aceeași zi și returnări fără probleme.
6. Influencerii chiar influențează
De ce este atât de puternică legătura dintre tinerii din generația Z și influenceri? Răspunsul poate fi rezumat într-un singur cuvânt: autenticitate. Generația Z este mai înclinată să aibă încredere în influenceri decât în companii, deoarece îi percep pe aceștia ca fiind mai autentici și mai identificabili. Spre deosebire de celebrități sau branduri, influencerii par mai reali, mai aproape de viața de zi cu zi a adolescenților și tinerilor adulți.
Acest sentiment de autenticitate și încredere se reflectă și în comportamentul de cumpărare. Studiile arată că 70% dintre tinerii din gen Z consideră personalitățile de pe YouTube mai identificabile decât celebritățile tradiționale. Prin urmare, influencerii au un impact semnificativ asupra deciziilor de cumpărare ale generației Z, determinând dacă un produs merită sau nu să fie cumpărat. [8]
7. Fără numerar, doar #PlățiMobile
Am stabilit deja că tehnologia este la îndemâna generației Z. Finanțele nu fac excepție. Din ce în ce mai mulți tineri se îndreaptă către plata cu telefonul, preferând-o în locul numerarului sau al cardurilor de credit.
Aplicațiile mobile joacă un rol cheie în această schimbare. Ele nu numai că facilitează plățile mobile, dar oferă și o platformă pentru cumpărăturile online. Pe lângă aplicațiile mobile, portofelele mobile precum Apple Pay și Google Pay au devenit tot mai populare în rândul generației Z.
8. Fidelizarea clienților din generația Z: oferă-le o experiență de livrare rapidă și convenabilă
Când vine vorba de livrare, așteptările generației Z sunt ridicate. Aceste persoane trăiesc într-un ritm alert, motiv pentru care produsele comandate online trebuie să ajungă în cel mai scurt timp posibil la destinație.
Totodată, aceștia apreciază flexibilitatea și capacitatea de a alege. Prin urmare, să oferi mai multe opțiuni de livrare, cum ar fi livrarea în aceeași zi, în următoarea zi, livrare standard, la un locker sau punct fix poate fi un factor de atracție.
În final, este important să reții că generația Z este unică, cu propriile sale caracteristici și așteptări. Prin înțelegerea acestora,poți găsi modalități eficiente de a te conecta cu acești consumatori, creând astfel oportunități de creștere și succes pe termen lung.
Surse
[1] Tapper, James. “What’s up with Generation Z?” The Guardian, The Guardian, 3 Mar. 2024, www.theguardian.com/society/2024/mar/03/whats-up-with-generation-z#:. Accessed 24 May 2024.
[2] Regan, Brett. “Gen Z Marketing + Selling Strategies | BigCommerce.” The BigCommerce Blog, BigCommerce, 7 Nov. 2019, www.bigcommerce.com/blog/gen-z-marketing/#who-is-generation-z. Accessed 24 May 2024.
[3] Howarth, Josh. “7 Key Gen Z Trends for 2024.” Exploding Topics, Exploding Topics, 7 Mar. 2022, explodingtopics.com/blog/gen-z-trends. Accessed 24 May 2024.
[4] “Generation Z Statistics – 2023 | 99firms.” 99firms.com, 19 May 2023, 99firms.com/blog/generation-z-statistics/#gref. Accessed 24 May 2024.
[5] Pruett, Michelle. “Gen Z’s Favorite Social Networks: YouTube, Instagram, Snapchat.” Criteo, 10 July 2018, www.criteo.com/blog/gen-z-social-media/. Accessed 24 May 2024.
[6] First Insight. “The State of Consumer Spending: Gen Z Shoppers Demand Sustainable Retail.” Firstinsight.com, 2023, www.firstinsight.com/white-papers-posts/gen-z-shoppers-demand-sustainability. Accessed 24 May 2024.
[7] Casey, Annie E. “Social Issues That Matter to Generation Z.” The Annie E. Casey Foundation, 14 Feb. 2021, www.aecf.org/blog/generation-z-social-issues. Accessed 24 May 2024.
[8] Under 30 Network. “Why YouTube Stars Influence Millennials More than Traditional Celebrities.” Forbes, 20 June 2017, www.forbes.com/sites/under30network/2017/06/20/why-youtube-stars-influence-millennials-more-than-traditional-celebrities/?sh=29623cb948c6. Accessed 24 May 2024.