Strategia de diferențiere în managementul livrărilor: Back to School si Black Friday 2022

Cum poți transforma managementul livrărilor într-o strategie eficientă de diferențiere?

Toamna este una dintre cele mai aglomerate perioade pentru retaileri. Campaniile Back to School și Black Friday reprezintă oportunități imense pentru afacerile care vor să atragă mai mulți clienți, însă diferențiatorii competitivi sunt din ce în ce mai greu de găsit. 

În acest articol vei afla cum te poți diferenția față de competiție printr-o strategie mai puțin cunoscută și anume managementul livrarilor.

Poate că sună complicat la prima vedere, dar te asigurăm că urmărind cu atenție pașii recomandați, vei putea implementa rapid o strategie de livrare cu eforturi minime. Apropo de Black Friday și Back to School, află și cum să gestionezi mai eficient livrările în timpul vârfului de sezon

Ce înseamnă strategia de diferențiere? 

Despre livrare am tot vorbit, dar la ce se referă o strategie de diferențiere? Pe scurt, acest concept este reprezentat de eforturile pe care o companie le face pentru a produce și vinde produse și servicii care vor fi percepute drept originale și unice pe piață. Se dorește ca produsele sau serviciile astfel obținute să fie cât mai greu de imitat/replicat și să permită organizației să obțină un avantaj asupra concurenței. 

Tipuri de strategii de diferențiere

Există mai multe metode prin care o companie se poate diferenția de concurenți, fie că vorbim de practicarea unor prețuri speciale, a unui design îndrăzneț sau a unor tehnologii cu adevărat inovatoare. Pentru a stabili ce tip de strategie comercială de diferențiere se potrivește afacerii tale, va fi nevoie să cercetezi nevoile pieței, să proiectezi diverse strategii de marketing, să alegi un preț care să reflecte calitatea produsului și să te concentrezi pe un anumit segment din piață. În funcție de specificul afacerii tale, iată ce tipuri de strategii de diferențiere îți stau la dispoziție: 

 • Reducerea costurilor. Cu ajutorul acestei strategii poți scădea costurile, dar în același timp poți oferi produse și servicii la fel de bune sau chiar mai bune decât ale competiției. Tot ce trebuie să faci este să identifici procesele care pot fi optimizate sau chiar eliminate pentru a economisi capital. Ikea de exemplu se pricepe de minune la acest proces. Au eliminat procesul de transfer și asamblare a mobilei, iar clientul se bucură de produse mai ieftine, în timp ce compania economisește banii din transport și montaj; 
 • Comercializarea unor produse/servicii unice. În acest scenariu trebuie să te poziționezi pe piață astfel încât produsul tău să fie văzut drept exclusivist, de obicei prin intermediul campaniilor de publicitate și a serviciilor adiacente impecabile. Poți lua fața competitorilor prin reputația organizației și prin etica profesională excelentă, nu neapărat prin produsul comercializat. Serviciile excepționale de livrare pot reprezenta o strategie de diferențiere; 
 • Remarcarea datorită costurilor reduse, nu a produsului/serviciului propriu zis. Poți ieși în evidență pe piață doar dacă produsul tău este deja foarte căutat, ai ceva concurență cu prețuri mai mari, iar nevoile clienților tăi sunt mai degrabă generice, nu specifice;
 • Specializarea și concentrarea pe un singur sector al pieței. În cadrul acestei strategii va fi important să te adresezi unui public nu foarte numeros, dar pretențios. Alege sectoare în care concurența nu este mare și unde clienții își doresc produse/servicii premium. 

Care sunt avantajele implementării unei strategii de diferențiere? 

Ce ai de câștigat dacă aplici una dintre strategiile de diferențiere de mai sus, în afară de notorietate pe piață? Printre avantaje se mai numără și posibilitatea de a practica prețuri mai mari decât concurența, dacă produsul este calitativ și exclusivist, și construirea unei baze de clienți loiali care pot char să-ți facă și publicitate gratis. 

Desigur, există și dezavantaje, precum alienarea cumpărătorilor care nu-și permit produsul tău, apariția imitatorilor sau creșterea costurilor. 

Recomandări pentru o strategie de livrare eficientă

Să revenim totuși la strategia de diferențiere care presupune managementul de livrare a comenzilor. Iată ce opțiuni ai la dispoziție: 

Implementează în checkout opțiunea de livrare “ Ridicare personală” și oferă clienților peste 5.000 puncte de livrare.

Mai jos poți observa check-out-ul Elefant.ro, care este un exemplu foarte bun. Am înțeles din trendurile anilor trecuți, iar 2020 ne-a reconfirmat, că aceasta opțiune de livrare este în creștere în topul preferințelor la check-out. 

Marii retaileri online din România precum eMAG, Decathlon, Flanco, FashionDays, Elefant, Libris, Cărturești etc. declară că, pe parcursul anului, peste 15% din livrări sunt în punctele fixe (lockers sau puncte de lucru), iar în perioada de toamnă procentul crește semnificativ.

harta puncte fixe de livrare

În perioada de final a anului, volumul mare de comenzi gestionat de companiile de curierat atrage după sine un risc suplimentar de întârziere a livrărilor, așadar opțiunea de livrare cu ridicare personală aduce beneficii pentru toate părțile implicate:

 • Retailer: rata de retur scăzută, mai puține reclamații, costuri de livrare mai mici (livrarea în locker are un cost mai mic comparativ cu livrarea la domiciliu);
 • Client: flexibilitate, confort și siguranță. Comanda ajunge în cel mai apropiat punct de livrare fără să fie nevoie de interacțiune cu alte persoane;
 • Curier: o eficiență mai mare a livrărilor la timp, gestionând mai multe colete simultan într-un singur punct de livrare. 

Din punct de vedere tehnic, implementarea acestor puncte de livrare cu ridicare persoană este tot mai facilă. Cele mai multe platforme de e-commerce din România oferă deja integrări directe. 

De asemena, prin intermediul platformelor de management al livrărilor precum Innoship, poți implementa și gestiona ușor mai multe opțiuni de livrare oferite de curierii locali și internaționali. 

Cei mai populari furnizori pentru aceste puncte de livrare sunt:

Lockere:

 • SameDay – +1500 lockere, numite și EasyBox, la nivel național. Rețeaua promite peste 2.000 de puncte până la finalul lui 2022;
 • FanCourier, DPD și GLS – dețin fiecare peste 50 de astfel de puncte de livrare și dezvoltă continuu rețeaua;

Puncte de lucru:

Dacă planifici să vinzi internațional și Bulgaria este printre prioritățile tale, trebuie să ții cont de faptul că cele peste 900 de puncte fixe oferite de compania de curierat ECONT sunt preferința principală a cumpărătorilor. Astfel poți evita o rată mare de retur. Apropo de retur, vezi cum te poate ajuta procesul de monitorizare a retururilor

Definește un mix optim de curieri folosiți pentru livrările la domiciliu

Chiar dacă astăzi folosești unul sau mai mulți curieri, pentru perioada finalului de an îți recomandăm să definești o nouă strategie de livrare la domiciliu. O experientă pozitivă de livrare la timp reduce rata retururilor și crește satisfacția clientului. 

Pentru ca tu ești unic și la fel este și afacerea ta, nu credem într-o strategie de livrare general valabilă. De aceea, modul în care aloci comenzile către fiecare curier merită evaluat, apoi identificate potențiale îmbunătățiri conform mixului tău de produse, clienți și curieri. Asta poți face cu ajutorul rapoartelor și analizei

Innoship vine în întâmpinarea nevoilor tale de a oferi o experiență din ce în ce mai bună clienților ținând costurile sub control. Astfel, îți punem la dispoziție Innoship Free Analytics, un serviciu gratuit de analiză, care te ajută să descoperi cum îți poți îmbunătăți performanța livrărilor. 

Cu Free Analytics poți evalua în timp real performanța de livrare a celor mai mari firme de curierat din țară : Cargus, DPD, FAN, Sameday – în aceeași platformă,  pe baza unor indicatori care sunt relevanți pentru afacerea ta. Vorbim despre livrare la timp, conform promisiunii făcute de curier, rata de retur pe curier, durata medie de ramburs numerar și altele. În plus, tot cu noi beneficiezi și de alocarea automată a livrărilor

evaluare performanta curieri

Pe scurt, beneficiezi de un tool avansat de analiză a livrărilor tale fără eforturi. Este foarte simplu și complet automatizat, iar în doar doi pași poți avea primele rezultate:

Pasul 1: Îți faci cont în platforma Innoship aici;

Pasul 2: Introduci chiar tu credențialele curierilor folosiți.

Asta este tot. De a doua zi contul tău va fi populat cu detaliile livrărilor din ultimele 3 zile. Datele tale sunt evaluate automat în fiecare zi. Vizualizezi harta la nivel de regiuni și evaluezi performanța livrărilor tale. Un consultat te va contacta și împreună veți analiza toate opțiunile de îmbunătățire a procesului de livrare. Astfel, transformi experiența de cumpărare într-un avantaj competitiv. Descoperă și cele 4 avantaje ale unui magazin care folosește mai multe servicii de curierat

Cum poți optimiza livrările

Iată câteva exemple despre cum poți optimiza livrările în funcție de specificul afacerii tale:

1. Folosește curieri zonali 

Dacă depozitul tău este în București sau Cluj, poți folosi un curier dedicat pe aceste zone, care îți aduce beneficii atât de calitate cât și de cost, cum ar fi:

 • București: BookCourier, TeamCourier, Sinapseria etc.
 • Cluj: Transilvania Post, Sinapseria etc.

2. Folosește curieri specializați pentru produse voluminoase

Dacă portofoliul tău de produse este variat și ai produse voluminoase care necesită un transport cu o manipulare mai atentă, atunci îți recomandăm un curier specializat în produse voluminoase, cum ar fi:

 • SMP Courier – o companie desprinsă din Somproduct.ro, un retailer renumit de home&deco;
 • StronGo power by KLG Europe – o companie cu experiență de peste 100 de ani în logistică și transport;
 • Gebrüder Weiss –  cea mai veche companie de transport și logistică din Austria, prezentă și în România;
 • Pallex – unul din cei mai mari transportatori de mărfuri paletizate.

3. Folosește opțiuni mai puțin cunoscute, dar eficiente pentru vânzări internaționale

Vinzi internațional sau planifici să faci asta? Noi te putem sfătui în legătură cu preferințele consumatorilor din țările de interes, cum performează curierii din aceste țări și care sunt experiențele prin care au trecut companii similare în acest demers. 

De asemenea, pe lângă cele două bine cunoscute companii de livrări internaționale accesibile (DPD si GLS), exista cel puțin 5 extraopțiuni care îți pot aduce beneficii în egală măsură.

În concluzie, unul dintre diferențiatorii uriași pentru comercianții online sunt opțiunile de expediere disponibile consumatorului. 

O experiență de livrare pozitivă face ca interacțiunea clientului cu brandul să fie una memorabilă, urmând ca acesta să te recomande sau chiar să se întoarcă pentru o nouă achiziție. De aceea, te încurajăm să experimentezi o nouă strategie de livrare a comenzilor ca diferențiator competitiv.

Fiecare sezon de vânzări, dar și fiecare etapă a afacerii tale necesită acțiuni și strategii diferite.

Dacă până acum managementul livrărilor nu a fost o prioritate pentru tine, a venit momentul să privești diferit lucrurile.

Transformă managementul livrărilor într-o strategie eficientă de diferențiere și încearcă gratuit Free Analytics