Livrarea în aceeași zi: Cum poți obține un avantaj competitiv prin livrare rapidă?

49% dintre cumpărători spun că livrarea în aceeași zi îi face să fie mai predispuși să facă achiziții online. [1]

În lumea în care tehnologia și viteza sunt tot mai importante, opțiunea de livrare în aceeași zi devine din ce în ce mai populară, iar rapiditatea cu care produsele ajung la clienți poate face diferența dintre succes și eșec.

Dincolo de comoditate, această opțiune poate oferi un avantaj competitiv semnificativ pentru companiile care o pun la dispoziția clienților. În acest articol, vom explora care sunt beneficiile acestei opțiuni de livrare, cum poate îmbunătăți experiența clienților și de ce poate fi folosită ca instrument de diferențiere față de concurență.

Parcurge rândurile de mai jos și descoperă cum îți poți poziționa afacerea în topul preferințelor clienților!

Importanța livrării rapide în mediul de afaceri actual

Dacă ai o afacere de e-commerce, trebuie să înțelegi importanța de a oferi clienților tăi o livrare rapidă. Oamenii au început să facă din ce în ce mai multe cumpărături online, iar industria comerțului electronic a cunoscut un progres masiv de-a lungul anilor. Există nenumărate întreprinderi e-commerce care încep în fiecare zi, iar pentru a te diferenția de acestea și pentru a te face remarcat în acest mediu competitiv, ai nevoie de servicii de livrare de top. Iată de ce spunem acestea:

  • 83% dintre persoanele care fac cumpărături online își doresc să beneficieze de suport constant din partea firmei de la care au cumpărat și de o actualizare regulată a statusului comenzilor lor; [2]
  • 87% dintre consumatori sunt dispuși să cumpere de la magazinele online care oferă și transport gratuit pentru retururi; [3]
  • 54% dintre persoanele care cumpără online au declarat că ar mai cumpăra de la un magazin dacă toate condițiile de livrare sunt clare; [4]
  • 95% dintre cumpărătorii online se așteaptă ca toate problemele de transport să fie rezolvate în timpul transportului. [5]

Livrarea în aceeași zi poate ajuta companiile să își îmbunătățească reputația și să-și sporească vânzările. De asemenea, livrarea în aceeași zi poate conduce la creșterea loialității clienților, deoarece aceștia vor fi mai mulțumiți și vor reveni la companie pentru a face noi achiziții. Prin urmare, oferirea livrării în aceeași zi poate fi percepută ca un avantaj competitiv și poate atrage noi clienți.

Ce avantaje competitive poți obține prin livrarea rapidă?

Avantajele livrării în aceeași zi sunt numeroase și pot fi esențiale pentru a menține o afacere competitivă în mediul actual. Iată câteva dintre cele mai importante:

  • Satisfacerea imediată a nevoii: Livrarea în aceeași zi permite clienților să primească produsele de care au nevoie într-un timp foarte scurt, ceea ce conduce la o satisfacție imediată a nevoii și o experiență pozitivă pentru client. Acest lucru poate duce la creșterea loialității și recomandărilor acestora către alți potențiali clienți.
  • Reducerea anxietății legate de așteptare: Așteptarea produselor comandate poate fi stresantă și frustrantă pentru clienți, în special în situații de urgență sau când au nevoie de un produs într-un timp limitat. Livrarea în aceeași zi reduce această îngrijorare, oferind certitudinea că produsul va ajunge la destinație în cel mai scurt timp posibil.
  • Posibilitatea de a face cadouri last-minute: Livrarea în aceeași zi este o soluție excelentă pentru clienții care doresc să facă un cadou surpriză sau au uitat să cumpere un dar pentru o ocazie specială. Acest serviciu le permite să achiziționeze și să ofere cadoul într-un interval de timp foarte scurt, evitând astfel situații jenante.
  • Îmbunătățirea experienței de cumpărare: Livrarea rapidă și eficientă contribuie la crearea unei experiențe de cumpărare plăcută și memorabile pentru clienți. Acest lucru îi poate determina să revină la aceeași companie pentru viitoarele achiziții și să recomande serviciile acesteia altor persoane, generând astfel un cerc virtuos de creștere a afacerii.

Tehnologii și soluții pentru optimizarea livrărilor

Tehnologia joacă un rol important în optimizarea procesului de livrare rapidă, iar platforma Innoship poate fi o soluție valoroasă pentru companii. Integrarea tehnologiilor de monitorizare a livrărilor în timp real poate ajuta companiile să urmărească și să optimizeze rutele de livrare, să reducă timpul de tranzit și să gestioneze mai eficient resursele. Automatizarea proceselor de expediere și gestionare a comenzilor poate accelera timpul de livrare și poate îmbunătăți eficiența operațională.                             

În plus, cu Innoship, ai acces la toate firmele de curierat din România, dar și la foarte multe din Europa. Astfel, le poți oferi clienților tăi toate opțiunile de livrare disponibile în prezent (livrare în aceeași zi, standard, locker sau punct fix), ei sunt fericiți, iar tu crești rata conversiilor. 

Colaborarea cu diferiți curieri pentru o livrare eficientă, rentabilă și rapidă

Platforma Innoship a fost creată pentru a-ți permite să colaborezi eficient cu oricare dintre curierii sau furnizorii de e-commerce, logistică sau tehnologie pe care îi folosești. Pentru a alege partener de curierat potrivit, trebuie să se ții cont de criterii precum viteza de livrare, acoperirea geografică, tarifele practicate și reputația pe piață. 

Este important să ai o comunicare deschisă și transparentă cu partenerii de curierat și să monitorizezi în permanență performanța și calitatea serviciilor oferite clienților tăi. În cazul în care apar probleme în procesul de livrare, este necesar să stabilești modalități clare de rezolvare a acestora, pentru a evita neplăcerile clienților.

Află mai multe despre: Automatizarea livrărilor pentru magazinul online: cum îți ajută afacerea?

Viitorul livrărilor în aceeași zi

Livrarea în aceeași zi este doar vârful icebergului în ceea ce privește opțiunile de livrare care vor fi disponibile pentru consumatori în viitor. Viteza și confortul livrării vor continua să devină din ce în ce mai scurte și mai eficiente.               

Tehnologia de livrare cu drone  este tot mai aproape de realitate și, pe măsură ce această tehnologie avansează, numărul utilizării acestora va crește.

În următorii 5-10 ani, pe măsură ce tehnologiile de expediere progresează, consumatorii vor fi obișnuiți să se aștepte nu doar la opțiuni de livrare în aceeași zi, ci și la livrare în aceeași după-amiază sau chiar în aceeași oră.

Alege să le oferi clienților care comandă din magazinul tău online posibilitatea de a se bucura de produsele dorite în aceeași zi, pune o cărămidă la dezvoltarea afacerii tale și construiește o cultură centrată pe client!

Surse

[1] Saleh, Khalid. “The Importance of Same Day Delivery – Statistics and Trends.” Invesp, 29 Jan. 2018, www.invespcro.com/blog/same-day-delivery/#:~:text=More%20than%20(51%25)%20half,more%20likely%20to%20shop%20online. Accessed 28 Apr. 2023.

[2] LivePerson, Inc. “Global Survey Reveals That 83% of Consumers State a Need for Some Form of Support during Their Online Shopping Journey.” Prnewswire.com, 30 Jan. 2013, www.prnewswire.com/news-releases/global-survey-reveals-that-83-of-consumers-state-a-need-for-some-form-of-support-during-their-online-shopping-journey-188991631.html. Accessed 28 Apr. 2023.

[3] “Why Do Shoppers Return Purchases, and How Can Brands and Retailers Reduce Returns – PowerReviews.” PowerReviews, 13 Mar. 2023, www.powerreviews.com/research/reduce-returns/. Accessed 28 Apr. 2023.

[4] “12 Ecommerce Shipping Statistics to Know in 2021.” ReadyCloudwww.readycloud.com/info/12-ecommerce-shipping-statistics-to-know-in-2021.

[5] “What Is a Last Mile Carrier? Everything to Know | Urbantz.” Urbantz, 6 Dec. 2022, urbantz.com/blog/last-mile-carrier/#:~:text=95%25%20of%20online%20shoppers%20expect,slow%20(Marketing%20Profs%2C%202022). Accessed 28 Apr. 2023.