Neuromarketing în eCommerce: 5 strategii de care să ții cont.
În timp ce termenul de neuromarketing sună complex și chiar puțin intimidant dacă nu ai o școală de psihologie în spate este, de asemenea, ceva ce afacerea ta online trebuie să țină cont atunci când elaborezi strategia de marketing.Neuromarketingul a câștigat rapid popularitate în ultimii ani pentru toate întreprinderile de orice dimensiune și din orice sector.Dar ce reprezintă acest termen și cum funcționează pentru eCommerce? Iată o privire mai atentă la ce este neuromarketingul, plus cinci strategii de care să ții cont pentru succesul afacerii tale.
Ce este neuromarketing?
Neuromarketing este originar din limba engleză și poate fi reprezentat simplu prin formula:
Neuroscience + Marketing = Neuromarketing
Neuromarketingul reprezintă studiul răspunsurilor creierului la strategiile de promovare ale unui brand.
În termeni științifici, neuromarketingul aplică principiile neuropsihologiei cercetărilor în marketing și publicitate, studiind modul în care consumatorii răspund la diferiți stimuli, dar și la ajustările ulterioare ale stimulilor. Pur și simplu, acest domeniu încearcă să înțeleagă modul în care creierul uman procesează mesajele publicitare și de marketing.
Dispozitivele tehnologice utilizate în neuromarketing pot ajuta afacerile din orice domeniu să înțeleagă mai bine așteptările, preferințele și motivațiile consumatorilor. De asemenea, companiile au posibilitatea să descopere rațiunea din spatele deciziilor de cumpărare ale consumatorilor și răspunsurile la campaniile de marketing.
Printre avantajele utilizării acestui domeniu în construirea imaginii de brand, amintim:
- Capacitatea de a descoperi răspunsurile emoționale și subconștiente ale consumatorilor în urma vizualizării mesajelor publicitare și de marketing;
- Capacitatea de a asocia reacțiile fiziologice de garanțiile de marketing;
- Posibilitatea de a stimula conversiile apelând la subconștientul consumatorului și înțelegând modul în care creierul său reacționează la acest nou stimul.
Neuromarketing în eCommerce
Echipele de marketing digital de astăzi au acces la instrumente inteligente de urmărire a datelor. Cu toate acestea, este dificil să măsori cel mai important element al campaniei – capacitatea de a face publicul să simtă o emoție dorită.
Anterior, cercetătorii de marketing foloseau metode tradiționale, cum ar fi sondajele de opinie, focus groupurile și interviurile, pentru a înțelege modul în care mesajele afectau comportamentul consumatorilor.
Odată cu evoluțiile tehnologice, comercianții au început să folosească instrumente precum scanări imagistice prin rezonanță magnetică funcțională, electroencefalograme, stimularea magnetică transcraniană, tomografia cu emisie de pozitroni și magnetoencefalografia.
În plus, neuromarketingul în eCommerce utilizează testele asociațiilor implicite și alte instrumente, metode și tehnici biometrice. Acestea includ măsurarea reactivității psihofiziologice, urmărirea activității oculare, evaluarea ritmului cardiac și a frecvenței respiratorii și măsurarea reactivității electrodermale.
Informațiile rezultate de pe urma utilizării acestor instrumente pot ajuta echipele de marketing să analizeze activitatea neuronală a comportamentului publicului țintă în timp real. Mai mult, dispozitivele folosite facilitează captarea primei impresii pe care un client o percepe când intră în contact cu brandul și, de asemenea, ușurința cu care interacționează cu site-ul afacerii tale.
Citește și: NPS: un instrument esențial pentru a măsura și a îmbunătăți satisfacția clienților
5 strategii de neuromarketing de care să ții cont în eCommerce
1. Evocă emoțiile dorite prin folosirea schemelor de culori potrivite
Culorile pot avea un impact uriaș asupra deciziilor de cumpărare ale unui potențial client.
De aceea, schemele de culori pot fi foarte importante în strategiile de marketing – acestea au un mod unic de a declanșa dorințele subconștiente ale cumpărătorului țintă și de a-l împinge să acționeze în concordanță.
Subconștientul uman percepe diferite culori în moduri unice, cum ar fi:
- Roșu – asociat cu situațiile urgente (de aceea este folosit preponderent pentru promoții și lichidări de stoc);
- Albastru – asociat cu încrederea;
- Negru – asociat cu produsele și serviciile luxoase, de înaltă calitate;
- Portocaliu, roșu și galben – sunt asociate cu produsele și serviciile ieftine sau reduse la preț.
Prin urmare, alege-ți schema de culori potrivită atunci când plănuiești o strategie de marketing pentru afacerea ta de comerț electronic.
2. Profită de produsele limitate în stoc
Atunci când produsele sunt limitate, dorința de cumpărare crește. Acest lucru se întâmplă pentru că există o frică de a rata o anumită experiență (fear of missing out), chiar și când vorbim de simplele cumpărături de articole vestimentare.
Cum poate fi folosit acest lucru pentru afacerile din eCommerce?
Ia în considerare adăugarea unui cronometru cu numărătoare inversă pentru produsele cu cerere foarte mare de pe site-ul tău. Prin vizualizarea deficitului tot mai mare al celui mai popular articol, consumatorii vor fi probabil îndemnați să-l cumpere mai repede pentru a nu-l pierde!
3. Oferă clienților dovezi despre calitatea produselor tale
Adesea, potențialii clienți își iau din timpul de cumpărături pentru a evalua recenzile clienților înainte de a achiziționa un produs. De fapt, 84% dintre consumatorii online au încredere în părerile celor care au comandat și folosit produsul, la fel de mult cum ar avea încredere într-o recomandare din partea unui prieten.
În acest sens, asigură-te că afișezi recenziile pozitive în prim plan pentru a consolida conceptul de dovadă socială pentru vizitatorii magazinului tău online.
Citește și: Automatizarea livrărilor pentru magazinul online: cum îți ajută afacerea?
4. Oferă clienților indicii direcționale
Pentru a crește eficiența mesajelor publicitare și pentru a atrage atenția utilizatorului, oferă vizitatorilor indicii direcționale pentru a asigura o conversie eficientă. Indiciile vizuale care includ imagini relevante vor ghida potențialii cumpărători către zonele cheie ale magazinului tău online.
Poți utiliza „heat maps” pentru a înțelege cum se focalizează atenția lor vizuală asupra unui stimul.
5. Creează un sentiment de urgentare
Nu în ultimul rând, poți crea un sentiment de urgentare pentru a obliga clienții să facă o achiziție.
Această strategie de neuromarketing funcționează prin a oferi potențialilor cumpărători ideea că se vor bucura de anumite beneficii dacă achiziționează produsele de pe site-ul tău într-o anumită perioadă.
De exemplu, le poți oferi transport gratuit sau livrare în ziua următoare dacă achiziționează produse de o anumită sumă sau le poți oferi reduceri semnificative dacă fac cumpărături într-un anumit interval de timp.
Așadar, îți mai lasă neuromarketingul impresia că este complex și intimidant? Prin implementarea acestor principii de neuromarketing în strategia ta de promovare, afacerea va avea o șansă mai mare de a atrage clienți.