Noi reguli TVA pentru afacerile e-Commerce din Uniunea Europeană
Industria europeană e-commerce a crescut mult în ultimii ani, dar mulți dintre comercianții online care livrau comenzi pe teritoriul Uniunii Europene întâmpinau dificultăți în înțelegerea regulilor TVA care au fost implementate la nivel european în 1993.
Un nou pachet de legi privind comerțul online, menit să simplifice plata TVA pentru retailerii e-commerce, a intrat în vigoare la 1 iulie 2021. Citește mai departe ca să afli ce conține acest pachet și ce avantaje aduce comercianților online din România, dar și ce s-a schimbat în legea comerțului online.
Ce sunt legile TVA pentru e-commerce?
UE, care cu siguranță recunoaște importanța comerțului electronic, a introdus ”pachetul digital” de TVA e-commerce la 1 iulie 2021 ca să adapteze legile TVA la era digitală. Cu alte cuvinte, a introdus regulile TVA pentru comerț online. Aceste prevederi se vor aplica pentru toate modelele de afaceri în comerțul electronic.
Scopul pachetului este să simplifice comerțul transfrontalier către consumatorul final (B2C) pentru comercianții online și să reducă frauda fiscală prin uniformizarea cotelor TVA cu ajutorul unor unelte digitale.
În același timp, se estimează că noile reguli TVA vor aduce țărilor membre până la 7 miliarde de euro din venituri fiscale. Ele vor produce schimbări pe întregul lanț logistic, în special pentru bunurile importate din afara UE. Comercianții online, marketplace-urile și partenerii logistici ai afacerilor online vor fi nevoiți să-și revizuiască politicile legate de TVA. Deci acest proces va afecta inclusiv evoluția comerțului electronic în România.
Înainte de introducerea noului pachet de legi, fiecare companie care efectua vânzări de bunuri către alte state membre UE era nevoită să se înregistreze ca plătitor de TVA în statele respective după depășirea unui prag valoric specific fiecărui stat.
Aceste diferențe între pragurile de valori, precum și procesul de înregistrare ca plătitor TVA în mai multe state membre, complicau activitatea companiilor care voiau să livreze colete transfrontalier.
Ține pasul și cu top 3 cele mai importante trenduri pentru piața de e-Commerce.
Ce se schimbă cu noile legi TVA pentru e-commerce?
Începând cu 1 iulie 2021, răspunderea TVA se aplică la fel pentru toți comercianții online și toate tipurile de comerț electronic, indiferent dacă aceștia activează în spațiul Uniunii Europene sau în afara lui și indiferent de valoarea coletelor trimise în UE. Astfel:
- UE scoate pragurile anterioare aplicate comerțului transfrontalier, care difereau de la stat membru la stat membru și introduce un nou prag unic de 10.000 euro. Atunci când valoarea vânzărilor unei companii depășește acest prag într-o țară, ea trebuie să se înregistreze ca plătitor de TVA în statul respectiv;
- Portalul One Stop Shop completează serviciile oferite până acum de mini-ghișeul unic pentru TVA;
- Excepția TVA pentru produse cu valoare redusă (de până la 22 euro) din afara UE a fost eliminată și a fost introdus Import One Stop Shop (IOSS) pentru a simplifica declararea și plata TVA pentru bunurile cu valoare de până la 150 euro;
- Marketplace-urile online sunt considerate comercianți și trebuie să colecteze și să raporteze TVA;
- Noi cerințe privind păstrarea evidenței au fost introduse pentru marketplace-urile online care facilitează livrarea de bunuri sau servicii;
- S-au stabilit noi reguli care simplifică plata TVA pentru importul de bunuri cu o valoare de până la 150 euro atunci când IOSS nu este folosit.
Pe cine afectează aceste schimbări?
Cu siguranță dezvoltarea comerțului electronic va fi influențată de aceste schimbări, dar iată care sunt mai exact entitățile care vor fi afectate de aceste schimbări:
Vânzătorii din Uniunea Europeană
Companiile care sunt stabilite în UE și efectuează vânzări cu ajutorul piețelor online vor beneficia de o reducere, dar și de o simplificare în ceea ce privește formalitățile administrative. În plus, va fi asigurată echitatea între vânzătorii cu reședința pe teritoriul UE și cei dintr-o țară terță, cei care beneficiau de avantaje competitive neloiale, nefiind obligați la plata TVA.
Platformele de comerț electronic
Platformele vor fi cele mai afectate de aceste prevederi deoarece vor fi privite drept furnizori, nu interfețe care leagă cererea și oferta. În consecință, ele vor fi obligate să plătească TVA în numele vânzătorilor care activează pe site-ul lor. Așadar, piața online va fi forțată să colecteze, declare și ramburseze TVA-ul în locul vânzătorilor. În plus, apare și obligația de înregistrare la regimul special OSS sau IOSS.
Consumatorii din Uniunea Europeană
Consumatorul final va fi cel mai puțin afectat de această reformă. El trebuie doar să verifice dacă suma achizițiilor sale include toate taxele sau dacă este fără taxe. În primul caz, TVA-ul se va include în prețul de achiziție, iar în al doilea TVA-ul nu se va aplica la momentul achiziției.
Pentru consumatorii din UE care cumpără bunuri din alte țări vor fi necesare atenționări. Începând cu 1 iulie 2021, consumatorii trebuie să fie informați de taxa TVA inclusă în preț atunci când li se procesează comanda. Această informație trebuie să fie prezentă pe fiecare factură, iar TVA o să fie plătită direct către țara consumatorului, ea fiind uneori colectată în mod direct de către curieri. De asemenea, consumatorii UE care comandă produse mai ieftine de 22 euro din afara Uniunii vor observa o ușoară creștere a prețurilor ca urmare a aplicării TVA pe aceste produse.
Firmele de curierat
Firmele de curierat au noi responsabilități. Ele trebuie să inspecteze toate produsele pentru a se asigura că acestea au trecut prin vamă și să colecteze TVA pentru bunurile venite din afara UE. Asta înseamnă că firmele de curierat vor trebui să-și instaleze sisteme informatice noi sau să le modernizeze pe cele existente.
Apropo de firmele de curierat și de colaborarea cu ele, află cum să atragi clienți prin optimizarea afacerii tale online și care este avantajul procedurilor standard de operare în eCommerce.
Ce este One Stop Shop și cum funcționează?
Magazinele online și marketplace-urile care sunt înregistrate într-o țară membră UE trebuie să se înregistreze pe One Stop Shop (OSS), o extensie a mini-ghișeului unic pentru TVA începând cu 1 iulie. Această înregistrare se face în același mod pentru toate țările din UE, eliminând astfel înregistrările individuale pentru TVA din cele 27 de state membre.
Potrivit UE, cota TVA pentru fiecare bun sau serviciu va fi calculată, trecută în evidență și plătită către statul membru corespunzător prin acest portal.
Ce este Import One Stop Shop și cum funcționează?
Import One Stop Shop (IOSS) este un portal dedicat companiilor e-commerce din afara UE care livrează sau importă bunuri în UE. Prin înregistrarea pe portalul IOSS, fiecare companie poate calcula, declara și plăti TVA către oricare din cele 27 de state membre.
Portalul IOSS a fost construit special pentru afacerile non-UE care livrează produse de până la 150 euro către statele membre, cu mențiunea ca produsele să nu fie supuse unor accize precum cele percepute pentru alcool sau tutun.
Dacă valoarea produselor care provin de la retailerii e-commerce din afara UE depășește pragul de 150 euro, acestea vor fi nevoite să declare și să achite TVA așa cum o făceau și înainte.
Cum funcționează TVA fără înregistrarea pe IOSS?
Înregistrarea pe IOSS nu este obligatorie. Comercianții online din afara UE care nu se înregistrează pe IOSS și livrează bunuri cu o valoare de până la 150 euro pot cere firmelor de curierat să se ocupe de declarația și taxele vamale. Firmele de curierat respective pot acționa ca intermediari IOSS, colectând lunar TVA pentru fiecare vânzător și transferând banii către statul membru corespunzător luna următoare.
Continuă să vinzi în alte țări cu un proces de livrare optimizat
Uniformizarea TVA pentru statele UE și non-UE, aplicarea pragurilor unice în toate țările membre, precum și utilizarea platformelor digitale facilitează comerțul online transfrontalier. Odată cu implementarea noilor reguli la 1 iulie 2021, rolul curierilor a devenit și mai important, aceștia putând să acționeze ca intermediari IOSS.
Cum te poate ajuta Innoship
Prin integrarea rapidă a tuturor curierilor naționali și internaționali, Innoship ajută retailerii e-commerce să își crească afacerile livrând colete peste graniță.
Innoship îți pune la dispoziție și următoarele opțiuni:
- Sisteme de raportare și analiză;
- Posibilitate de monitorizare a retururilor;
- Opțiuni de urmărire a expedierilor și a rambursurilor;
- Posibilitate de alocare automată a livrărilor.
Poți consulta lista de prețuri și poți alege pachetul care ți se potrivește!
Contactează un specialist Innoship și află cum te putem ajuta să eviți livrările întârziate și să reduci impactul pe care schimbările TVA le au asupra afacerii tale.