5 pași pentru optimizarea unei pagini de check-out

Încă te mai confrunți cu probleme legate de vânzarea produselor, deși ai parcurs ghidul managerului de eCommerce? Probabil că încă faci ceva greșit. Dacă produsele tale sunt valoroase și clienții le caută, dar nu ai atât de mult succes când vine vorba de vânzările online, probabil problema este legată da pagina de check-out. 

Cu alte cuvinte, probabil că nu este foarte prietenoasă și îi face pe clienți să se simtă ca-n poza de mai sus. Unul dintre cele mai importante sfaturi pentru magazine online pe care putem să ți-l oferim este să faci optimizarea check-out-ului și să îmbunătățești per total experiența utilizatorului pe website-ul tău. De ce, dar mai ales cum, vei afla din rândurile următoare. 

Ce este pagina de check-out?

Pagina de check-out este, pe românește, pagina de finalizare a comenzii. Este locul în care clientul ajunge după ce și-a selectat produsele pe care vrea să le achiziționeze și acum dorește să le plătească. Gradul de satisfacție al clienților ține foarte mult de optimizarea întregului site, dar diferența între un client care achiziționează produsele și unul care părăsește site-ul nemulțumit sau chiar nervos, ține aproape în totalitate de această pagină. 

În general, această pagină apare la finalul procesului de plată și va oferi clientului diverse opțiuni de plată, împreună cu o imagine de ansamblu asupra produselor/serviciilor pe care urmează să le achiziționeze. Dacă iei în calcul avantajul procedurilor standard de operare în eCommerce probabil ți-ai dat seama deja că te poți folosi de feedback-ul primit de la clienți pentru a îmbunătăți UX(user experience sau experiența utilizatorilor) pentru această pagină. 

În cazul în care observi că utilizatorii își abandonează foarte des coșul de cumpărături, ar fi recomandat să afli de ce. Cel mai probabil problema lor are legătura cu pagina de check-out, nu cu timpul necesar pentru livrări. Apropo, dacă te confrunți cu întârzieri, află și cum să gestionezi mai eficient livrările în timpul vârfului de sezon

Tipuri de pagini de check-out

Ce trebuie să știi despre magazinul online și despre pagina de check-out? Există două tipuri de pagină de check-out! 

O singură pagină de check-out

Aceasta presupune o singură pagină în care clienții își pot introduce datele necesare pentru metoda de plată și vor avea acces la o prezentare generală a produselor pe care urmează să le cumpere. În aceeași pagină vor fi afișate atât toate metodele de plată, cât și adresa de expediere. 

Clientul poate realiza procesul de achiziție mai repede, asta deoarece nu trebuie să comute între pagini. E adevărat, sunt ceva mai complexe și pot deruta anumiți clienți. 

Multi-Step check-out

Varianta multi step check-out este ceva mai populară și presupune navigarea pe mai multe pagini pentru a realiza tranzacția. Ai ocazia de a colecta mai multe informații de la clienți, paginile sunt mai ușor de personalizat, dar prea mulți pași pot să-i descurajeze pe clienți. 

Dacă potențialul cumpărător nu beneficiază de o conexiune de calitate, verificarea informațiilor pe mai multe pagini îl poate determina de asemenea să renunțe înainte de a completa tranzacția. 

5 pași pentru optimizarea paginii de check-out

Care variantă dintre cele două de mai sus este potrivită pentru afacerea ta? Asta poți decide doar tu. În schimb, putem să-ți spunem ce pași poți parcurge pentru a-ți optimiza pagina de check-out! 

Graphical user interface, applicationDescription automatically generated

Simplifică și organizează pagina de check-out

Dacă vrei să scapi potențialul client de bătăi de cap, ai grijă să păstrezi doar câmpurile necesare pentru finalizarea comenzii. Orice element care nu susține decizia de cumpărare sau nu ajută procesul de finalizarea a tranzacției nu are ce căuta pe pagina de check-out. 

Nu ai nevoie de butoane de continuare a cumpărăturilor, linkuri de navigare către alte pagini din site sau butoane pentru social media. 

Optimizează website-ul și pentru mobile 

La o analiză atentă vei putea descoperi că mulți dintre cumpărătorii care ajung la tine pe site își folosesc dispozitivul mobil pentru navigare. Așadar, începe prin a integra un design adaptabil și optimizează pagina de check-out pentru dispozitivele mobile, acordând atenție sporită mai ales formularelor. Dacă utilizatorul nu vede anumite câmpuri și nu le poate completa ușor, va părăsi rapid pagina și va abandona tranzacția. 

Aici este importantă și viteza de încărcare a paginii. Mai multe de două secunde pentru fiecare pagină și utilizatorii pot deveni frustrați. 

Scapă de obligativitatea procesului de crea re a unui cont! 

Dacă potențialul client nu și-a luat din timpul lui câteva minute special ca să-și facă un cont la tine pe site, atunci să-l obligi să-și facă unul la finalul procesului de achiziție este cea mai sigură cale de a-l frustra. 

Crearea unui cont presupune de multe ori și alegerea unei parole complicate, verificarea e-mailului și revenirea la plată. În schimb, permite opțiunea de check-out și pentru oaspeți și creează în mod automat un cont pe care clientul îl poate edita după ce termină de achiziționat produsele. 

Oferă mai multe metode de plată 

Nu toată lumea dorește să plătească exclusiv cu cardul sau cash. Așadar, pune-le la dispoziție clienților mai multe variante de plată, de pildă plata ramburs, în rate sau cu mai multe tipuri de carduri. 

Menționează faptul că anumite plăți vor include și costuri suplimentare, dacă este cazul. În plus, anunță de la bun început clientul dacă nu accepți anumite metode de plată pe site. 

 

Oferă mai multe opțiuni de expediere

Anumiți clienți vor dori ca produsul să fie livrat în aceeași zi în care plasează comanda și vor fi dispuși să plătească extra pentru a asta. Important este, la fel ca în cazul plăților, să aibă acces la cât mai multe opțiuni de livrare și să știe de la bun început ce presupune fiecare. 

Dacă vrei să pui la dispoziția clienților aceste opțiuni, dar în același timp să te asiguri și că le vei putea onora pe toate așa cum se cuvine, alege un sistem de livrări care să-ți ofere opțiuni pentru rapoarte și analize, dar și urmărirea expedierilor și a rambursurilor

Află care sunt top 3 cele mai importante trenduri pentru piața de eCommerce, optimizează-ți pagina de check-out și vei vedea cum numărul vânzărilor crește. Legat de sistemul de livrări, consultă prețurile și alege varianta potrivită pentru tine!