Branding în eCommerce - Cum să creezi un magazin eCommerce memorabil

Piața eCommerce e în continuă creștere. Din ce în ce mai mulți consumatori aleg să-și cumpere produsele preferate online, fie că este vorba despre haine, electrocasnice, sau altceva, ceea ce reprezintă o oportunitate imensă pentru afacerile eCommerce. 

Dar majoritatea consumatorilor preferă să achiziționeze produsele de la branduri eCommerce consacrate, precum eMAG, Elefant, Vivre etc. Din acest motiv, crearea unui brand memorabil este foarte importantă pentru succesul afacerilor eCommerce care vor să-și crească vânzările. 

În acest articol, vei afla cum să atragi mai mulți cumpărători și să îți crești magazinul online prin acțiuni de branding. Citește mai departe ca să afli mai multe. 

Ce este un brand? 

Mulți antreprenori greșesc crezând că un brand este echivalentul unui logo și al unor culori specifice. Da, identitatea vizuală este importantă pentru un brand și o să vorbim despre ea puțin mai târziu. Dar ea nu reprezintă decât o mică parte a eforturilor de branding. 

Seth Godin, expertul în marketing care este uneori numit ”cel mai bun antreprenor al epocii informatice” consideră că brand-ul este ”suma așteptărilor, amintirilor, poveștilor, și relațiilor care influențează decizia consumatorului de a alege un anumit produs sau serviciu în detrimentul altora”. 

Hai să ne întoarcem puțin la brandurile pe care le-am menționat mai sus – eMAG, Elefant, Vivre. Cumpărătorii din România nu preferă aceste branduri pentru ca au o identitate vizuală frumoasă. Ei le aleg pentru că aceste magazine online le satisfac așteptările -o gamă largă de produse, prețuri accesibile, livrare rapidă, retururi ușoare, etc. 

Scopul eforturilor de branding nu este unul cosmetic, este de a ghida și a gestiona așteptările cumpărătorilor în timp ce dezvolți relația cu ei. Un branding bun le dă afacerilor eCommerce puterea de a-și crea o personalitate unică ce-i deosebește de competitori. 

Importanța identității de brand în eCommerce 

Într-un mediu online care devine din ce în ce mai competitiv trebuie să depui mai mult efort pentru a crește o afacere eCommerce. Prezența pe piață nu garantează succesul, trebuie să ai o strategie de marketing și să lansezi diferite promoții înainte ca numele magazinului tău să fie recunoscut. 

Identitatea de brand ajută la dezvoltarea relațiilor cu clienții prin promovarea emoțiilor pozitive. Astfel, clienții nu sunt mulțumiți doar de produs, sunt mulțumiți de experiența de cumpărare pe care ai oferit-o. 

În timp, această identitate ajută clienții să înțeleagă ce oferi, ce valori promovezi și cum poți să le faci viața mai bună. Crearea unei identitați de brand ajută afacerile eCommerce să exprime ceea ce ele reprezintă, ghidând astfel modul în care sunt percepute de către clienți.  

Eforturile de branding ajută magazinele online să mențina o creștere constantă. Ele cresc gradul de încredere pe care îl au noii vizitatori ai magazinului și ajută la loializarea clienților. 

Cum creăm un brand memorabil? 

Brandurile nu sunt construite într-o zi. Crearea unei identități de brand necesită o strategie bine pusă la punct și un efort susținut din partea întregii echipe. Iată care sunt pașii necesari în crearea unui brand. 

1.   Identifică publicul țintă 

Primul pas, și probabil cel mai important, este să-ți identifici publicul țintă. Toate elementele de branding depind de persoanele care vor să-ți cumpere produsele. Pentru identificarea publicului țintă, îți recomandăm să folosești Google Analytics, sondaje și o analiză a pieței și a competitorilor. Iată câteva caracteristici care te pot ajuta să identifici publicul țintă:  

  • Vârstă 
  • Gen
  • Locație 
  • Interese 
  • Educație 
  • Stare civilă 
  • Venit mediu 
  • Familiaritate cu produsul 
  • Și altele 

Identificarea publicului țintă te ajută să 

  • Plănuiești și lansezi campanii publicitare care să rezoneze cu publicul 
  • Personalizezi experiența de navigare și de cumpărare 
  • Segmentezi clienții 
  • Produci conținut relevant și personalizat 

2.   Definește-ți misiunea 

Fiecare brand are o misiune: să ofere jucării sigure pentru nou născuți, să ajute mediul înconjurător cu ambalaje reciclabile, etc. Definește o misiune care să atragă publicul țintă identificat în pasul anterior. 

Iată câteva exemple de la partenerii Innoship 

Otter

Missiunea Otter 

Deoarece credem în unicitate, valori personale și crearea unui stil propriu, misiunea noastră este sa oferim clientului Otter o experiență de cumpărare la nivelul așteptărilor și o mare varietate de produse prin intermediul cărora să-și pună în valoare personalitatea.

Yves Rocher

Misiunea Yves Rocher 

Pasionați de universul vegetal, misiunea creatorilor Yves Rocher este aceea de a reconecta oamenii la natură. Ambiția noastră a fost, dintotdeauna, aceea de a acționa în armonie cu mediul înconjurător. Această viziune, dedicată frumuseții femeilor și începută în localitatea La Gacilly, Franța, a ghidat mereu compania, fiind pilonul principal al conceptului Cosmétique Végétale®.

3.   Definește propunerea de valoare unică și poziția brandului 

Fiecare brand eCommerce are o propunere de valoare unică, fie ea să ofere clienților cele mai ieftine produse electrice, cele mai confortabile încălțări, sau altceva. Propunerea de valoare unică sau propunerea unică de vânzare (USP) le spune vizitatorilor magazinului ce oferi și ce te diferențiază de competiție.

Iată câteva întrebări care te pot ajuta să identifici o propunere de valoare unică: 

  • Cum se diferențiază produsele tale de produsele competiției? 
  • Ce faci diferit ca să rezolvi problema cumpărătorului? 
  • Ce spun prețurile pe care le practici despre afacerea ta? Ești cea mai ieftină opțiune, te adresezi unei nișe exclusiviste? 

4.   Crează o identitate vizuală 

Identitatea vizuală te ajută să te deosebești de competiție și să crești notorietatea brandului. Un logo deosebit poate avea un impact puternic asupra potențialilor clienți și îți poate propulsa paginile de social media. 

Ține cont de următoarele aspecte atunci când creezi identitatea vizuală a afacerii: 

  • Fii original 
  • Folosește o paletă de culori complementară 
  • Folosește un logo ușor de reținut  
  • Creează un slogan memorabil 
  • Utilizează un font citeț 

5.   Consecvența e importantă 

Pașii anteriori te-au ajutat să schițezi o identitate de brand. Acum știi cui te adresezi și cum să te poziționezi în piață. 

De acum înainte, este important ca toate elementele pe care le folosești să-ți reprezinte brandul, să urmeze aceeași idee și să se complementeze. 

De exemplu, dacă misiunea ta este să ajuți clienții să doarmă mai confortabil, mesajul acesta trebuie să se regăsească atât pe site cât și în materialele tale de marketing. 

6.   Stabilește-ți politicile 

Politicile tale de livrare, retur, gestionare a reclamațiilor, etc. te ajută să creezi o identitate de brand unitară. În ecosistemul eCommerce actual, politicile tale acționează ca un instrument de marketing, așa că trebuie să fie clare și să avantajeze clientul. 

Serviciul de relații cu clienții este de asemenea important. 90% din clienți susțin că eficiența acestui serviciu le influențează experiența de cumpărare. Iată cum poți să-l îmbunătățești: 

  • Antrenează-ți echipa 
  • Stabilește un ton pe care să-l utilizeze toți specialiștii de relații cu clienții 
  • Ascultă și respectă părerile consumatorilor  
  • Interacționează cu clienții pe platformele pe care le utilizează, nu doar prin conversații telefonice
  • Răspunde atunci când afacerea ta e menționată în social media 
  • Cere clienților să lase recenzii anonime după ce plasează comenzi pentru a evalua nivelul de satisfacție

7.   Crează o strategie de marketing 

Industria eCommerce din România este deja destul de aglomerată, așa că este aproape imposibil ca publicul tău țintă să te descopere fără să investești în marketing. 

Crearea unei strategii de marketing te ajută să îți plasezi mesajele în fața oamenilor potriviți în timp ce-ți ții costurile sub control. Strategia te ajută și să 

  • Crești reputația brandului 
  • Generezi trafic și potențiali cumpărători 
  • Crești numărul de interacțiuni înregistrate în magazinul online 
  • Transformi vizitatorii magazinului în clienți 
  • Loializezi clienții 

Construiește un brand alături de Innoship 

După cum ai văzut, crearea unui brand implică mai multe elemente. Dacă vrei să construiești un brand care să fie recunoscut pentru promptitudinea livrărilor și a retururilor și o interacțiune bună cu clienții, Innoship poate să te ajute. 

Cu Innoship le poți oferi clienților mai multe opțiuni de livrare la checkout, precum livrare la locker, în aceeași zi sau în 24 de ore și altele. În plus, Innoship le trimite clienților tăi notificări în timp real despre comenzile lor. Astfel, poți să interacționezi mai mult cu ei și să le comunici promoțiile pe care le ai în desfășurare. 

Innoship se integrează direct cu marile platforme de eCommerce disponibile în România, așa că implementarea se face rapid și ușor. 

Îmbunătățește reputația brandului tău prin livrări optimizate. Poți să faci asta în doar 3 pași 

  • Îți faci un cont Innoship gratuit aici
  • Introduci credențialele curierilor pe care-i folosești în platformă
  • Îți optimizezi livrările 

Află mai multe despre avantajele oferite de Innoship