Cum optimizezi procesul de livrare: servicii de curierat eficiente pentru retaileri [Ghid 2021]

Procesul de livrare al companiei tale – incluzând opțiunile la check-out oferite, serviciile de curierat folosite și notificările trimise în timpul livrării – este mai important decât crezi. Pentru că, atunci când ai un proces de livrare optimizat îți este mai ușor să câștigi loialitatea clienților și să faci livrări eficiente. 

Încă nu ești convins că procesul de livrare este atât de important pentru clienții tăi ? 

Atunci imaginează-ți situația următoare: găsești online un produs care este ideal pentru nevoile tale. Îl comanzi, achiți online și aștepți să ajungă produsul. Vânzătorul te-a anunțat că produsul se livrează în 24 de ore, dar el nu ajunge a doua zi. Spui că se mai întâmplă, oricum nu ai nevoie de produs urgent și aștepți în continuare. 

Dar produsul nu se livrează nici a treia zi. Când contactezi vânzătorul, acesta te anunță că produsul a fost predat curierului și nu știe ce se întâmplă. Produsul ajunge la tine într-un final, dar cât de satisfăcut ești de procesul de cumpărare? 

Ți se pare cunoscută situația? Din păcate, mii de cumpărători trec prin situații similare, mai ales în perioadele din an cele mai aglomerate. Apropo, învață și cum să gestionezi mai eficient livrările în timpul vârfului de sezon

Dacă vrei să-ți fidelizezi clienții, trebuie să optimizezi procesul de livrare. Citește mai departe ca să afli cum poți îmbunătăți experiența de cumpărare a clienților tăi cu livrări de calitate. 

Ce înseamnă mai exact optimizarea procesului de livrare?

Pentru majoritatea retailerilor, optimizarea procesului de livrare se referă la reducerea costurilor per colet. Totuși, noi te sfătuim să acorzi atenție altor aspecte mult mai importante, de pildă calitatea livrării, prețul total de livrare și cât de exacte sunt statusurile în timp real pe care le primește clientul. Pentru asta ai nevoie de un soft sau de o aplicație de optimizare a livrărilor, pe lângă alte metode de optimizare. Astfel eviți să irosești resurse și să-ți dezamăgești clienții. 

De ce este importantă optimizarea procesului de livrare?

În cazul în care argumentele de mai sus nu te-au convins, iată ce alte beneficii îți poate aduce un proces de livrare optimizat: 

  • Faci livrări mai rapide și economisești timp. Optimizarea nu presupune doar găsirea celei mai rapide rute, ci analiza traficului, a programului șoferilor, capacitatea vehiculelor și așa mai departe. Cu ajutorul panoului de control ai acces la rapoarte și analiză;
  • Reduci impactul asupra mediului. Rutele optimizate te ajută să economisești combustibil; 

Produsul tău vedetă a rămas în stoc? Află ce poți face pentru a-ți debloca vânzările! 

Metode de optimizare a procesului de livrare

Iată ce poți face pentru a optimiza procesul de livrare: 

Oferă mai multe opțiuni de livrare la checkout 

Una dintre cele mai mari oportunități de îmbunătățire a experienței de cumpărare a unui magazin online este oferirea de opțiuni multiple de livrare la checkout. 

Chiar dacă livrarea standard este încă cea mai populară opțiune în România, trendurile anilor trecuți au arătat că livrarea la punct fix – fie el locker, sediu poștal, benzinărie, sau altele – e din ce în mai atractivă pentru cumpărători. În plus, această opțiune de livrare este foarte căutată în perioadele aglomerate ale anului, precum Black Friday sau sfârșitul de an. 

Livrarea la punct fix prezintă mai multe avantaje pentru cumpărător, precum: 

  • Destinatarul nu trebuie să fie prezent la locație atunci când ajunge curierul;
  • Destinatarul poate ridica produsele când are timp, inclusiv noaptea la unele puncte;
  • Produsele pot fi ridicate din unele puncte fixe fără a interacționa cu alte persoane;

Iar livrarea la punct fix prezintă avantaje și pentru comerciant: 

  • Are un preț mai mic pentru că permite curierului să livreze mai multe colete la o singură locație;
  • Are o rată mai mică de retur decât livrarea standard pentru că nu depinde de prezența destinatarului la locație.

Dar livrarea la punct fix nu este singura opțiune care a devenit mai populară în ultimii ani. Alte opțiuni apreciate de cumpărători sunt: 

  • Livrarea în aceeași zi sau în 24 de ore;
  • Livrarea internațională. 

Află mai multe și despre top 3 cele mai importante trenduri pentru piața de e-commerce și last mile delivery din România în 2022

Colaborează cu mai multe servicii de curierat 

Probabil te întrebi cum poți oferi mai multe opțiuni de livrare la checkout. Răspunsul este simplu, o poți face prin creșterea numărului de servicii de curierat pe care le folosești. 

Unii curieri îți oferă posibilitatea de a livra către puncte fixe de tip locker. Alții te pot ajuta să livrezi colete în benzinării sau sedii poștale. Adăugă mai mulți curieri în portofoliul tău de parteneri pentru a putea oferi clienților toate aceste opțiuni. 

Mulți antreprenori consideră că împărțirea volumului de colete către mai mulți curieri va duce automat la scăderea profitului prin creșterea costului mediu pe livrare. Dar atunci când această împărțire este făcută inteligent, ea poate să îți mărească marja de profit. 

Uite un exemplu de împărțire a coletelor care te poate ajuta să oferi mai multe opțiuni la checkout în timp ce-ți ții costurile de livrare sub control. 

  • Folosești un curier principal și unul sau doi curieri secundari – atribui un volum ridicat de colete unui singur curier pentru a beneficia de o ofertă mai bună și un număr limitat de colete curierului sau curierilor secundari. 

Aceasta metodă de împărțire a volumelor te poate ajuta să oferi toate opțiunile de livrare disponibile în România fără să-ți crească prea mult costul mediu de livrare.

Iar atunci când folosești o platformă de alocare automată a coletelor cum este Innoship, care atribuie automat fiecare comandă curierului potrivit, îți poți reduce costurile lunare de livrare cu 25%. 

Trimite notificări în timp real clienților 

Mulți comercianți online își limitează interacțiunea cu clienții la emailurile de confirmare a comenzii și de confirmare a expedierii coletului. Dar, de cele mai multe ori, aceste interacțiuni sunt standardizate, nu oferă clienților prea multe detalii și nu îi încurajează să revină în magazin. 

Introducerea unui flux de notificări adaptat pe fiecare pas din traseul coletului, scade anxietatea clientului în așteptarea pachetului, numărul de solicitări în departamentul de relații cu clienții și te ajută să interacționezi cu aceștia pe parcursul livrării si să le câștigi încrederea. 

Hai să ne întoarcem puțin la situația imaginară descrisă la începutul acestui articol. Dacă vânzătorul ți-ar fi trimis o notificare prin care să-și ceară scuze (eventual sub forma unui voucher de reducere pentru cumpărături ulterioare), observând că tu nu ai primit coletul în intervalul promis de 24 de ore, nivelul tău de satisfacție la primirea întârziată a coletului ar fi fost probabil mai mare.

Notificările pe care le poți trimite cumpărătorilor nu trebuie să se limiteze la scuze în urma întârzierii coletelor. Notificările legate de livrare te pot ajuta și să-ți promovezi campaniile de marketing si vânzări pe care le ai în desfășurare și să încurajeze clienții să mai cumpere de la tine. 

Cu Innoship poți să-ți creezi fluxuri personalizate de notificări pe care să le trimiți clienților în timpul procesului de livrare. 

Optimizează-ți livrările cu Innoship

Cu Innoship este ușor să-ți optimizezi procesul de livrare, de la checkout la livrarea coletului către destinatar. Poți să faci asta în doar 3 pași: 

1. Îți creezi un cont Innoship  aici;

2. Introduci credențialele curierilor cu care colaborezi în platforma;

3. Oferi toate opțiunile la checkout și trimiți notificări personalizate clienților.

Îmbunătățește experiența de cumpărare a clienților

Vrei clienți mai fericiți? Perfecționează-ți procesul de livrare!