Inteligența artificială în eCommerce: 3 instrumente pentru optimizarea magazinului tău online

Pe măsură ce comerțul electronic continuă să crească, la fel se întâmplă și cu instrumentele tehnologice pe care afacerile le pot folosi, cum ar fi chatbot-uri inteligente, motoare personalizate de recomandare a produselor, căutări vocale și multe altele. Majoritatea dintre aceste tool-uri pot fi considerate inteligență artificială.

Cu 70% dintre antreprenorii care susțin și cred cu sârguință că inteligența artificială îi va ajuta în afacerile lor din eCommerce, nu există nicio îndoială că această tehnologie nu se va dezvolta în continuare.

Ce reprezintă inteligența artificială în eCommerce?

În esență, inteligența artificială în comerțul electronic ajută la îndeplinirea unor activități și procese de afaceri care, în mod normal, necesită gândirea critică și creativă a oamenilor. Unele sisteme AI sunt alimentate cu învățare automată sau chiar profundă, iar altele se bazează pur și simplu pe un set de reguli prestabilite.

Iată câteva dintre cele mai notabile îmbunătățiri pe care inteligența artificială le poate oferi afacerilor de orice dimensiune din eCommerce:

Căutări inteligente și recomandări

Tehnologia AI devine din ce în ce mai flexibilă, având capacitatea de a se adapta rapid la modelele de gândire umană. Adesea, atunci când oamenii caută anumite produse, au tendința de a introduce incorect numele articolelor.

Inteligența artificială rezolvă această problemă oferind utilizatorilor sugestii de cuvinte cheie, astfel încât aceștia să poată alege mai rapid produsele necesare doar printr-un click pe opțiunile care apar în bara de căutare.

Pe lângă această funcție, AI îmbunătățește căutarea produselor și serviciilor, învățând cum caută cumpărătorii articolele de care au nevoie. Sistemele inteligente din comerțul electronic investighează ce produse achiziționează oamenii împreună, ce adjective și sinonime folosesc pentru căutare și alte informații relevante pentru produse.

Drept urmare, AI poate oferi clienților lucrurile de care au cu adevărat nevoie, scurtându-le timpul de căutare. 

Abordarea clienților în mod personalizat

Experiența personalizată a clienților este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care afacerile implementează tool-uri de inteligență artificială. Aceste sisteme ajută companiile să analizeze mai profund experiența consumatorilor și modul în care interacționează cu brandul, personalizând comunicarea dintre cele două părți.

Citește și: Google Analytics 4: Cum transformi datele în decizii strategice pentru magazinele online?

În acest sens, inteligența artificială analizează istoricul vizitelor clienților și ceea ce fac în acest moment și începe să prezică ce vor utilizatorii să vadă și să cumpere. Prin urmare, afacerile din eCommerce îți pot îmbunătăți interacțiunea cu clienții, folosind diverse abordări automate: e-mail cu cupoane speciale, felicitări/reduceri pentru zilele lor de naștere etc.

Chatbots și asistenți virtuali

Multe afaceri online își îmbunătățesc serviciile pentru clienți cu ajutorul unui chatbot sau a unui asistent virtual. Aceste sisteme pot fi utilizate pentru căutarea rapidă și eficientă a produselor, dar și pentru asistență în cazul în care cumpărătorul are nevoie de ajutor, dorește să returneze un articol etc.

De exemplu, clienții pot cere sfaturi sau recomandări din partea chatbot-ului folosit și pot lua cele mai bune decizii de cumpărare doar printr-o simplă discuție.

Principala diferență dintre un chatbot și un asistent virtual este că prima opțiune este de obicei dezvoltată și oferită de o companie, în timp ce asistenții virtuali reprezintă soluții independente care trebuie încorporate în aplicația unei afaceri.

De aceea, chatbot-urile sunt utilizate pe scară largă în eCommerce și vizează furnizarea de servicii de la o anumită afacere. Un astfel de instrument digital bine conceput poate pune multe întrebări cheie înainte de a oferi răspunsuri detaliate cu privire la modul de rezolvare a problemelor legate de un serviciu.

Opțiuni de livrare îmbunătățite

Instrumentele de inteligență artificială în comerțul electronic pot ajuta clienții să aleagă cele mai scurte și mai ieftine rute de livrare. De asemenea, pot oferi cumpărătorilor opțiuni suplimentare de expediere, precum și posibilitatea de a ajuta datele de primire în funcție de nevoile lor.

Mai mult, pe măsură ce articolele sunt pregătite și expediate, clienții pot urmări comenzile în timp real sau pot activa notificările de livrare care vor fi transmise pe mail sau prin SMS.

Dacă vrei să îmbunătățești experiența de livrare cu ajutorul instrumentelor digitale inteligente, apelează cu încredere la serviciile și produsele Innoship!

Gestionarea îmbunătățită a stocurilor

Sistemele inteligente din comerțul electronic pot ajuta companiile să-și organizeze mai bine fluxurile de lucru interne.

Citește și: Automatizarea livrărilor pentru magazinul online: cum îți ajută afacerea?

Majoritatea afacerilor din eCommerce utilizează inteligența artificială pentru a-și îmbunătăți gestionarea stocurilor pe baza previziunilor cererii. Analizând nivelurile de inventar și istoricul achizițiilor, sistemul AI poate prezice vânzările. În acest fel, companiile au posibilitatea să-și ajusteze mai bine bugetele, comandând doar articolele solicitate și îmbunătățind gestionarea depozitului, prevenind stocarea pe termen lung și expirarea anumitor articole.

3 instrumente pentru optimizarea magazinului tău online

Dacă ai o afacere de comerț electronic de succes, este posibil să te bazezi deja pe un sistem de inteligență artificială și învățare automată. În caz contrar, iată care sunt cele mai comune instrumente pentru optimizarea unui magazin online:

Chatbots

După cum am discutat mai sus, chatbot-urile sunt utilizate pe scară largă în eCommerce. Acestea facilitează oferirea asistenței pentru clienți 24/7, atât online, cât și prin telefon.

Pe măsură ce aceste instrumente continuă să se dezvolte, vor fi capabile să ofere răspunsuri din ce în ce mai sofisticate clienților.

Software de gestionare a relațiilor cu clienții (CRM)

Datorită inteligenței artificiale, platformele de gestionare a relațiilor cu clienții sunt mai eficiente ca niciodată.

Acest software poate analiza rapid datele clienților pentru a înțelege comportamentul și obiceiurile acestora de cumpărare. Cu un CRM modern, te vei putea adapta angajamentele de la client la client, îmbunătățind ratele de conversie și permițând echipei de vânzări să se concentreze pe sarcini care necesită mai multă creativitate.

ChatGPT

Soluțiile de inteligență artificială precum ChatGPT fac posibilă scrierea cu ușurință a descrierilor produselor pentru magazinul tău online.

Acesta este un avantaj valoros atunci când trebuie să creezi descrieri noi pentru zeci sau sute de produse din inventar.

Acum poți optimiza procesul, economisind timp și bani, asigurându-te în același timp că toți clienții primesc informații exacte despre ofertele afacerii tale.

Citește și: 5 provocări în eCommerce: Soluții pentru deținătorii de magazine online

Prin urmare, inteligența artificială poate fi implementată aproape în orice operațiune de afaceri. Aceasta ajută companiile să-și personalizeze abordarea față de clienți, să-și îmbunătățească fluxurile de lucru interne și să creeze modalități inovatoare de a-și surprinde și satisface clienții. Drept urmare, afacerile eCommerce pot menține un avantaj competitiv pe piață, atrăgând mai mulți clienți și obținând venituri sporite.