Livrările last-mile explicate: Ce impact au acestea asupra satisfacției clienților

Având în vedere creșterea abruptă a comenzilor online determinată de era post pandemică, așteptările consumatorilor pentru livrări rapide au crescut la rândul lor.

În zilele noastre, consumatorii nu mai au disponibilitatea de a aștepta o comandă. Ei chiar își doresc livrarea în aceeași zi pentru pachetele comandate online. Acest sentiment de nerăbdare a fost identificat de firmele de curierat și de companiile care oferă soluții inovative pentru livrări optimizate, rezultând intr-un nou standard de livrare.

Despre livrările last-mile putem spune că sunt livrări care se referă la ultima etapă din procesul de livrare propriu-zis. În continuare, poți afla mai multe despre livrările last-mile și ce impact au acestea asupra satisfacției clienților tăi.

Ce este livrarea last-mile?

Într-o imagine de ansamblu, procesul lanțului de aprovizionare implică trei etape majore care sunt definite sub formă de „milă” – unitate de măsură anglo-saxonă pentru lungime:

  • Prima milă se referă la distribuția produsului comandat de un cumpărător de la producător;
  • A doua milă sau mila de mijloc implică transportul pe distanțe lungi, în funcție de locația depozitului producătorului. De cele mai multe ori, în această etapă sunt incluse și trecerea prin vamă, depozitarea, încărcarea porturilor sau a hub-ului intern, precum și transportul intern efectiv. În cazul în care depozitul producătorului se află pe plan național, nu toți acești pași sunt necesari.
  • Ultima milă, numită uneori și milă finală, este locul în care comanda este trimisă din depozitul local sau dintr-un centru de onorare pentru livrarea finală către client.

Citește și: Condiții de livrare internațională. Tot ce trebuie să știi dacă livrezi produse în străinătate.

Fiecare etapă din procesul lanțului de aprovizionare este crucial, dar ultima milă este faza în care se poate avea cel mai mare impact pentru îmbunătățirea experienței de cumpărare a clienților.

Să luăm un exemplu simplu, concret: În cazul în care un produs ajunge foarte târziu, este deteriorat sau este posibil chiar să nu ajungă niciodată, șansele sunt de 90% ca următoarele cumpărături ale clientului să se facă la concurenții tăi. În esență, ultima milă este locul în care afacerea ta își poate aduce valorile, imaginea brandului și promisiunea la ușa clientului.

De ce este livrarea last-mile vitală pentru operațiunile afacerilor din eCommerce?

Recent, a existat o schimbare de paradigmă în sectorul de retail în ideea în care majoritatea afacerilor de vânzare cu amănuntul și-au mutat activitatea în spațiul digital. Această schimbare a fost crucială pentru ca magazinele să rămână relevante într-o eră în care consumatorii se bazează pe progresele tehnologice pentru a duce un anumit stil de viață.

Dar, desigur, nu doar afacerile cu amănuntul s-au schimbat; obiceiurile de cumpărături ale clienților au suferit, de asemenea, schimbări majore de-a lungul anilor, în special în perioada 2020-2021. Schimbările comportamentelor de cumpărare se pot vedea în cifre:

  • 66% dintre cumpărătorii generației Millennials spun că își doresc să fie disponibilă opțiunea de livrare rapidă (în aproximativ o oră) măcar în orașele mari, cum ar fi București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov, Oradea etc.;
  • 27% dintre cumpărătorii globali ajung să-și anuleze comanda în cazul în care nu există o opțiune de livrare rapidă – cel puțin până la sfârșitul următoarei zile lucrătoare după plasarea comenzii;
  • 90% dintre cei care plasează comenzi online urmăresc regulat starea de livrare a coletului lor și doresc ca livrarea să se potrivească perfect cu programul lor.

Făcându-și apariția în trecutul recent, aceste provocări au împins afacerile din retail să găsească soluții eficiente. Companii precum Amazon au creat o cultură a iminenței, a lucrurilor imediate. Numai în SUA, există peste 157,4 milioane care și-au achiziționat pachetul Amazon Prime pentru a beneficia de transport gratuit cât mai rapid după plasarea comenzilor.

Prin urmare, clienții din ziua de astăzi sunt dispuși să plătească mai mult pentru o livrare cât mai imediată. 

Pentru a îndeplini nevoile de ultimă oră ale consumatorilor, afacerile din eCommerce pot implementa diferite soluții pentru livrare last-mile care să optimizeaze complet această ultimă etapă cu caracteristicile lor avansate. Să aruncăm o privire la câteva dintre caracteristicile și beneficiile soluțiilor inovative pentru livrarea last-mile.

Citește și: Automatizarea livrărilor pentru magazinul online: cum îți ajută afacerea?

Urmărirea livrărilor în timp real

Cu ajutorul unui software de urmărire implementat în procesul lanțului de aprovizionare, clienții pot primi actualizări în timp real cu privire la statusul comenzilor lor. Cu această caracteristică, managerul unui magazin poate controla, de fapt, ultima milă a livrării – livrarea last-mile.

În mod similar, îmbunătățește nivelul de satisfacție al clienților pe măsură ce clientul ajunge să știe exact când și unde va fi livrat pachetul său. Dovada electronică a livrării este următorul pas al urmăririi, ceea ce face facturarea transparentă și fără probleme.

Planificarea dinamică a rutelor de livrare

Sectorul de eCommerce și retail în general a fost întotdeauna tulburat de redirecționarea livrărilor din cauza schimbărilor de ultim moment al adreselor înregistrate de clienți. Cu toate acestea, cu ajutorul unei soluții moderne pentru livrarea last-mile pentru afacerile din eCommerce, toate aceste modificări pot fi ușor acomodate la nevoie.

Cu ajutorul unui software logistic last-mile, companiile pot redirecționa cu ușurință curierii imediat ce primesc actualizarea. Prin acest lucru se pot evita întârzierile sau perioadele de nefuncționare cauzate de modificările de ultim moment ale programului. O astfel de gestionare dinamică și în timp real a programului poate juca un rol esențial în eficientizarea livrării last-mile ca niciodată.

Prioritizarea, programarea și alocarea automată

Volumele de livrare din ultimii ani au cunoscut o creștere extraordinară de aproximativ 20-30% datorită căreia se așteaptă ca toate companiile să livreze comenzile mai rapid.

Cu ajutorul modulului Innoship ALLOCATE, ai posibilitatea să automatizezi întregul proces de livrare. Platforma identifică prin tehnologii avansate care este cea mai bună opțiune de livrare pentru fiecare comandă în parte, luând în considerare mai mulți factori, cum ar fi timpul de livrare preferat al clienților, dar și preferințele de livrare ale magazinelor.

De asemenea, modulul alocă în mod automat aceste comenzi firmelor de curierat. Acesta ia în considerare diverși factori în timpul alocării ordinelor, cum ar fi distanța pe care trebuie să o parcurgă, specificul expedierii și multe altele. După analizarea tuturor factorilor menționați anterior, modulul alocă expedierea celui mai potrivit curier într-un timp cât mai scurt.

Citește și: Gestionează mai eficient livrările în timpul vârfului de sezon.

Livrările last-mile reprezintă o oportunitate excelentă pentru companiile din eCommerce de a-și face serviciile mai rapide, transparente și eficiente. Totodată, prin optimizarea livării last-mile, afacerile din comerțul electronic îți pot reduce costurile, îmbunătățindu-și simulant valoarea brandului și experiența clienților.

Etapa last-mile din lanțul de aprovizionare va rămâne întotdeauna o parte critică a tuturor companiilor din sectorul de eCommerce și logistică astăzi și în viitorul apropiat.

Pentru că vrem să-ți fim alături în acest demers, te invităm să descoperi cea mai bună soluție de optimizare a livrărilor adaptată afacerii tale – solicită versiunea demo.