Condiții de livrare internațională. Tot ce trebuie să știi dacă livrezi produse în străinătate

Adevărul este că atâta timp cât ai un produs de calitate, clienților nu le va păsa prea mult de unde îl expediezi. Tocmai de aceea orice afacere de eCommerce care își dorește să se extindă trebuie să includă și comerțul internațional. Înainte s-o pornești pe acest drum, îți recomandăm să te familiarizezi puțin cu procesul. 

Află ce presupune livrarea internațională, dar și ce condiții trebuie să întrunești pentru a avea succes. Profitul va crește pe măsură ce-ți lărgești baza de clienți. De ce să nu ai acces și la alte piețe? 

Ce înseamnă livrarea internațională?

Ce înseamnă delivery? E doar livrare, în limba engleză. Adică ce vei face tu când vei începe să livrezi peste hotare. Lăsând gluma la o parte, livrarea internațională se referă la procesul prin care imporți sau exporți bunuri dintr-o țară în alta, prin mai multe tipuri de livrare, pe calea oceanului, a aerului sau pe pământ, în timp ce respecți o serie de reguli și prevederi. 

Pentru a putea avea succes în această activitate trebuie să cunoști și să respecți anumite politici de export/import ale fiecărei țări pe teritoriul căreia transporți marfa, să plătești taxele vamale și să poți pune la dispoziția autorităților documentele necesare pentru transportul de marfă internațional. Va fi mai dificil să execuți livrări internaționale decât cele domestice, deoarece fiecare țară are propriile reguli și legi pe care va fi necesar să le respecți. Unele chiar interzic sau restricționează transportul anumitor bunuri sau aplică taxe adiționale în cazul altora. Asta ca să nu mai luăm în calcul diferențele de fus orar, de limbă, de valută și așa mai departe. 

Cunoști deja avantajul procedurilor standard de operare în eCommerce? Va fi necesar să adaugi câteva și pentru livrările internaționale. 

Care sunt pașii necesari pentru a livra produse internațional

Ți-am expus contextul, acum putem intra în detalii în ceea ce privește procesul propriu-zis. Așa cum ai deja anumite strategii pentru a gestiona mai eficient livrările în timpul vârfului de sezon, așa va fi recomandat și să aplici o anumită strategie în cazul livrărilor internaționale. Iată cum să începi: 

1.   Construiește o strategie de livrare internațională  

Înainte de a începe aventura comerțului internațional trebuie să-ți răspunzi la câteva întrebări. De exemplu, ceși mai ales unde vei livra? Te sfătuim să începi cu livrări mici și în apropiere de România pentru a furniza servicii care să îndeplinească așteptările clienților. Pe măsură ce te obișnuiești cu noul mod de lucru și implementezi un proces logistic eficient și automatizat vei putea să te extinzi. 

Apoi, încearcă să analizezi puțin piața și să descoperi din ce țări sunt clienții care-ți vizitează cel mai des magazinul online. În funcție de limba sau limbile pe care le stăpânești, extinde afacerea de comerț internațional mai întâi în țările respective. Începe cu produse mai mici și mai ușoare pentru a păstra costurile reduse și investește în ambalaje rezistente dacă n-ai încă încredere deplină în serviciile de curierat cu care colaborezi. Tot în cadrul acestui pas îți va prinde bine să investești în aplicații care să asigure alocarea automată a livrărilor și urmărirea expedierilor și a rambursurilor

Pe măsură ce câștigi experiență vei descoperi avantajele fiecărei firme de curierat și poți începe să oferi multiple opțiuni de livrare. Unul dintre cele 4 avantaje ale unui magazin online care folosește mai multe servicii de curierat este și faptul că poți compara tarifele, dar și timpii de livrare. 

O metodă foarte bună de testare a serviciilor oferite de fiecare firmă de curierat va fi să comanzi ceva pentru tine. Ești mulțumit de preț, timpul de livrare și de felul în care ți-au răspuns la întrebări? Dacă da, poți lucra cu ei! 

2.   Obișnuiește-te cu regulile și prevederile din fiecare țară în parte

După ce ai stabilit țara în care vei livra și produsele care se potrivesc cu piața respectivă, a venit și momentul să te interesezi de legi. Anumite țări interzic livrarea anumitor categorii de produse, altele doar impun anumite condiții foarte stricte. Pe site-ul UPS poți descoperi reglementările pentru fiecare țară. Alternativ, te-ai putea consulta cu firma sau firmele de curierat cu care colaborezi. Anumite servicii de curierat îți oferă opțiunea de a genera automat formularele și documentația necesară atunci când le folosești serviciile. 

La fel de bine, ai putea să verifici informațiile legate de obiectele interzise sau periculoase pe site-ul guvernamental al fiecărei țări în parte. Află inclusiv ce se întâmplă la vamă și ce taxe trebuie să plătești. 

3.   Asigură-ți coletele 

Dacă-ți faci griji în legătură cu integritatea coletelor tale, cel mai bine ar fi să-ți faci și asigurare. Majoritatea curierilor internaționali îți oferă opțiunea de a urmări pachetul în timp real, dar și de a-l asigura. Acest cost este separat sau inclus în cel de transport. 

Ca să reduci riscurile, te sfătuim să-ți ambalezi coletele în materiale de calitate, în cutii de dimensiuni corecte și potrivite pentru greutatea coletului. Sigilează pachetul cum trebuie și etichetează-l corect pentru a nu suferi și alte neplăceri. 

4.   Comunică transparent 

Informează-ți clienții atât în legătură cu timpul de așteptare, cât și în legătură cu prețul de transport. Anumiți clienți vor fi dispuși să plătească un preț ceva mai mare pentru transport rapid, deci ar fi de preferat să incluzi și această opțiune. Dar ai grijă ca informațiile despre costurile de transport să fie disponibile de la bun început. Un client care află despre costul de transport chiar înainte să cumpere produsul se poate simți tras pe sfoară și va renunța la achiziție. 

Cât durează procesul de livrare internațional?

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/bAaeJ0XtiMI

În general, livrările expres durează între două și trei zile, iar cele standard între una și patru săptămâni. Dacă pachetul trece și prin diverse verificări la vamă, livrarea poate dura până la șase săptămâni pentru a fi realizată.

Cu alte cuvinte, nu putem să-ți oferim un răspuns direct la această întrebare, deoarece există foarte mulți factori pe care îi vei lua în calcul. Cei mai importanți sunt: 

  • Mărimea coletului;
  • Modul de transport. De exemplu, transportul pe calea aerului este deosebit de rapid, dar costisitor, iar cel pe apă ceva mai încet, dar mai ieftin;
  • Procesul de verificare de la graniță (la ieșire și intrare în țară). Procedurile pot fi diferite de la o țară la alta;
  • Cât va face coletul de la graniță, până la destinație, proces cunoscut drept last-mile delivery. Vezi care sunt trendurile de last-mile delivery în România în 2022

Cât costă să livrezi un colet internațional?

Din nou, nu va fi posibil să-ți oferim un răspuns definitiv deoarece trebuie luați în calcul o mulțime de factori: 

  • Prețurile practicate de firma de curierat cu care colaborezi;
  • Opțiunea de livrare aleasă de client;
  • Tipul de produs pe care-l livrezi;
  • Prețul asigurării;
  • Costul materialelor de ambalare;
  • Taxele de la vamă în funcție de țară;

Prețul total al produsului plus cel de livrare va fi stabilit în funcție de cheltuielile pe care trebuie să le suporți. Dacă marja de profit este foarte mare poți chiar să oferi și transport gratuit. 

În timp vei descoperi mai multe aspecte ale comerțului și transportului internațional și vei perfecționa strategia de livrare. Consultă lista noastră de prețuri și contactează-ne dacă ai nevoie de ajutor cu eficientizarea livrărilor, domestic sau peste hotare!